V soboto, 18. avgusta je v božjepotni Marijini cerkvi na Svetih Višarjah potekalo Srečanje treh dežel oziroma romanje vernikov iz dežele Furlanije, avstrijske Koroške in Slovenije. Geslo letošnjega srečanja Blagor ji, ki je verovalaZ Marijo v leto vere so uglasili na bližajoče se Leto vere.

Slovesne svete maše, ki jo vodil videmski nadškof Andrea Bruno Mazzocato, ob somaševanju nadškofa Antona Stresa, škofov: Jurija Bizjaka, Stanislava Lipovška, Alois Schwarza, upokojenega videmskega nadškofa Pietra Brolla ter številnih duhovnikov, se je udeležilo več kot dva tisoč vernikov.

Videmski nadškof je med homilijo dejal: »Pred tridesetimi leti je bila Evropa vkleščena v primež trpljenja zaradi silne in boleče družbene delitve in vsiljenih političnih sistemov. Ena najbolj neprodornih meja te ločitve je potekala prav mimo tega svetišča, ki nas danes sprejema. Ko so škofje iz Vidma, Ljubljane in Celovca ponudili ‘Romanje treh dežel’, so se čutili poslane, da sodelujejo pri uničenju tiste nenaravne meje, ki so jo postavile mučilne ideologije, in podprejo nov mednarodni dialog, ki se je začel v molitvi in v izročitvi Božji in naši Materi. […] Prav zaradi tega želimo povrniti našemu romanju treh narodov ob 30. letnici poti, novega zagona in duha, prepričani, da so zanj potrebne tudi nekatere spremembe. Romanje bo odslej vsaka tri leta, da bo imelo še vidnejši in izvrstnejši pečat. Srečevali se bomo vedno na Sv. Višarjah, ki so zaradi svoje zemljepisne lege in utemeljene tradicije pravi simbolj občestva treh naodov. Povabili bomo lahko tudi druge Cerkve, ki izhajajo iz oglejske materne Cerkve. Marija pa naj nam pomaga, da bo naša vera vedno bolj vesela in prepričana.
‘Ona, ki je verovala’ naj nas pospremi na poti skozi Leto vere, ki ga je napovedal Benedikt XVI ob petdeseti obletnici začetka drugega Vatikanskega cerkvenega zbora in dvajseti obletnici izdaje Katekizma katoliške cerkve. Marijino materinsko srce naj bo blizu našemu srcu in naj mu pomaga, da se bo rešilo navlake brezbrižnosti in mnogih drugih oblik sodobnega malikovanja. Njena priprošnja naj podari Letu vere priložnost za posebne milosti vsakemu izmed nas in vsem narodom Evrope.«

Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres je na koncu svete maše nagovoril zbrane z besedami: »Lepo vas pozdravljam na tem milostnem kraju, kjer se srečujemo verniki vseh treh sosednih narodov že dolga stoletja. Časi se spreminjajo, naša vera, naše upanje in naša ljubezen do Boga in bližnjih pa ostajajo in morajo ostati isti. Živimo v težkih časih, zato še bolj potrebujemo Božjo pomoč in zvestobo in priprošnjo Matere Božje z Višarij. Božji blagoslov naj vas varuje in spremlja vse dni vašega življenja.«

Vir: Radio Vatikan

Objavljeno 21. 08. 2012

Podobni prispevki