V Katoliški Cerkvi bomo v soboto, 2. februarja 2013, praznovali Jezusovo darovanje v templju ali svečnico in 17. Dan posvečenega življenja.

Zbrali se bomo z ordinariji posameznih škofij in sicer v Olimju pri patrih minoritih, v Vipavskem križu in Štepanji vasi pri bratih kapucinih, pri sveti Trojici v Slov. goricah pri Frančiškanih, v Turnišču pri sestrah klarisah in v župniji Cerklje ob Krki.

Praznovanje Dneva posvečenega življenja ustreza po besedah blaženega Janeza Pavla II. notranji nuji, da slovesneje hvalimo Boga in se mu zahvalimo za veliki dar posvečenega življenja, ki bogati in razveseljuje krščansko skupnost.

Drugi namen tega dneva je, da bi Božje ljudstvo bolj spoznalo in bolj cenilo posvečeno življenje. Člani Božjega ljudstva bi naj ta dan globlje premišljevali nauk o posvečenem življenju in ga tako bolje razumeli.

Tretji namen pa zadeva nas posvečene osebe in nas vabi, da bi skupaj slovesno slavili čudovita dela, ki jih Bog vrši po nas. Z jasnejšim pogledom vere naj bi odkrili žarke lepote, ki jih Duh razliva v našem načinu življenja, hkrati pa bi se naj še globlje zavedali, kako nenadomestljivo je naše poslanstvo v Cerkvi in svetu.

Poleg redovnikov in redovnic so prav vsi kristjani povabljeni, da se nam pridružijo pri sveti maši in se tako skupaj zahvalimo Bogu za dar posvečenega življenja ter prosimo za nove redovne poklice, ki bodo pripravljeni uresničiti geslo tega dneva: »NE BOJ SE, SAMO VERUJ«.

V Ljubljanski nadškofiji bo mašo v Štepanji vasi ob 15.00 daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Besedilo: Radio Vatikan 

Objavljeno 31. 01. 2013

Podobni prispevki