19. letni koncert zborov in orkestrov Zavoda sv. Stanislav je potekal v nedeljo, 13. maja 2012, ob 18. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Na koncertu je sodelovala cela »zborovska piramida« Zavoda sv. Stanislava, od osnovnošolskih razrednih zborov preko petih gimnazijskih zborov do zborov nekdanjih dijakov. »Tako oblikovana piramida predstavlja unikum v našem slovenskem prostoru in tudi širše« je dejal direktor Zavoda, dr. Roman Globokar, v svojem nagovoru.

Ta večer je bil proslavitev umetnosti v zborovski in instrumentalni glasbi ter plesu. Polna Gallusova dvorana Cankarjevega doma je z navdušenim aplavzom dala mladim nedvoumno sporočilo, da je iskreno hvaležna za tako lep glasbeni dogodek.

Direktor Zavoda je poudaril, da je glasba »v Zavodu sv. Stanislava vrednota in eden od stebrov naše vzgojePetje v zboru v mladih krepi samozavest in duha skupnosti, spodbuja ustvarjalnost in vztrajnost, odpira za presežno ter predvsem plemeniti človekovo notranjost. Na ta način raste v mladih veselje do življenja, čut za bližnjega in želja po oblikovanju pozitivnega ozračja okrog sebe.« Na koncu je rekel mladim in vsem poslušalcem: »Preko glasbe prihaja človek bliže Bogu in postaja bolj v polnosti človek. In to nam daje upanje za boljši svet. Ponesite nekaj tega upanja, veselja in navdušenja nocoj s seboj in skupaj gradimo bolj ubran in melodičen svet.«

V letošnjem letu so zbori in oba orkestra Zavoda izvedli kar nekaj zelo odmevnih nastopov, med katerimi:

– Mladinski mešani zbor sv. Stanislava pod vodstvom Damijana Močnika je sodeloval na srečanju treh slovanskih katoliških gimnazij v Krakowu ter imel koncerte tudi na Češkem.

– Dekliški zbor sv. Stanislava pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič se odpravlja na prestižen festival mladinskih zborov v Basel, kamor so ga organizatorji povabili kot enega najboljših evropskih mladinskih zborov.

– Komorni zbor Megaron pod vodstvom Damijana Močnika je na letošnjem slovenskem zborovskem tekmovanju Naša Pesem v Mariboru prejel posebno nagrado za najboljšo izvedbo romantične pesmi, zmagal je v kategoriji mešanih zborov in postal absolutni zmagovalec tekmovanja. Helena Fojkar Zupančič pa je na istem tekmovanju prejela nagrado za najboljšo zborovodkinjo.

Hvala mladim ustvarjalcem in dirigentom za lepoto glasbe in mladinsko veselje, s katerimi so nas obogatili.

Objavljeno 14. 05. 2012

Podobni prispevki