V župnijski cerkvi Svete Trojice v Ajdovcu bo v nedeljo, 29. septembra 2013, praznovanje 140. obletnice rojstva častitljivega Božjega služabnika Janeza Frančiška Gnidovca CM, ki se je rodil 29. septembra 1873 v vasi Veliki Lipovec, župnija Ajdovec (od leta 2006 škofija Novo mesto). Ob 15.00 bo molitev pred Najsvetejšim s prošnjo, da bi Gnidovec kmalu dosegel čast oltarja, ob 16.00 pa maša, ki jo bo daroval novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Dogodek bo priložnost za zahvalo za življenje in pričevanje velikega vzornika vere.

Življenjepis Janeza Frančiška Gnidovca

Ta svetniški mož, ki je zajemal vodo milosti iz Božjih studencev, je bil sin Suhe Krajine. Rodil se je 29. septembra leta 1873 v Velikem Lipovcu v župniji Ajdovec (danes škofija Novo mesto) kot tretji otrok Jožefa Gnidovca in Jožefe rojene Pust. Bil je zelo nadarjen zlasti za jezike, odlikovala pa ga je tudi trdna volja: kar je hotel doseči je tudi dosegel. Po maturi se je brez oklevanja odločil za ljubljansko bogoslovje.

Leta 1896 je bil posvečen v duhovnika. Triindvajsetletnega novomašnika je škof Missia poslal za kaplana v Idrijo. Zatem je bil dve leti (1897-1899) kaplan v Vipavi, kjer je malo zahajal v družbo, dokler mu ni cerkveni ključar dejal, da je v Vipavo prišel za ljudi.

Šel je študirat na Dunajsko univerzo, zatem pa ga je škof Anton Bonaventura Jeglič imenoval za prvega ravnatelja Zavoda svetega Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. To ustanovo je vodil do decembra leta 1919, ko je vstopil v Misijonsko družbo Lazaristov.

Papež Pij XI. ga je 29. oktobra 1924 imenoval za škofa v Skopju, kjer je bil škofijski sedež že štiri leta prazen. Škofovsko posvečenje je prejel 30. novembra 1924 v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani. Za škofovsko geslo si je izbral besede apostola Pavla: »Vsem sem postal vse«, za svojega vzornika pa svetega Frančiška Saleškega, zato se je poslej vedno podpisoval »Janez Frančišek«.

Umrl je na prvi petek 3. februarja 1939 v sanatoriju Leonišče na Zaloški v Ljubljani; in bil 6. februarja pokopan na ljubljanskih Žalah med sobrati Lazaristi.

____________________

Dodatne informacije dobite pri vicepostulatorju postopka za beatifikacijo Božjega služabnika Janeza Frančiška Gnidovca Janez u Cerarju po e-pošti na naslovu [email protected].

Objavljeno 25. 09. 2013

Podobni prispevki