Loading Dogodki

Svetopisemski maraton je končno tu, in to že 15. po vrsti! Odvijal se bo od sobote, 21. januarja 2023, do četrtka, 26. januarja 2023, pod naslovom »Le pogum, vstani! (Mr 10, 49)«. Organizatorji maratona smo geslo izbrali z mislijo, da je vsemogočni Bog tisti, ki nas pozna do obisti, ve za naše stiske, sliši naše prošnje in molitve ter nas nenehno varuje in opogumlja. Bog nam na razne načine sporoča, naj vztrajamo in Mu zaupamo. Svetopisemski maraton je eden takih dogodkov, kjer se lahko napolnimo z Božjo milostjo in gremo pogumno naprej.

Kaj se bo dogajalo? Najbolj znano je osrednje branje Svetega pisma, ki traja teden dni, noč in dan, kjer se zvrsti prek tisoč bralcev in prebere celotno Sveto pismo. Mnogi smo se branja že udeležili, v živo (pred korono) ali po Zoomu (zadnja leta), in vemo, da Sveti Duh zmeraj izbere prikladen del Svetega pisma, ki nas nagovori v trenutni situaciji. Neverjetno. Tako »klasično« branje je najprimernejše za odrasle. Na spletni strani maratona je na voljo prijavni obrazec za branje. Vabljeni, da si skupaj s svojo skupinico rezervirate urico branja.

Kje se bo odvijal maraton? Osrednje branje bo potekalo preko Zooma, spremljevalni dogodki pa so
»raztreseni« po Sloveniji. Največ jih bo v Ljubljani; bodo pa tudi v Kranju in Slovenj Gradcu. S svojim mini maratonom pa lahko prispevate, da bo Beseda, kot vsako leto, slišana v več kot 80 različnih krajih, tudi v vašem.

Kam se lahko prijavim kot župnija? Če želite spodbuditi svoje sožupljane, naj začnejo redno branje Svetega pisma, je Svetopisemski maraton primeren začetek. Pričevanja namreč povejo, kako so se ljudje po branju na maratonu odločili, da bodo redno brali Božjo besedo. Župnijski mini maraton
je tako čudovita priložnost, da opogumite ljudi v župniji. Petnajst minut po maši, vsak dan pol ure
preko Zooma, za uro ali dve, morda tudi cel dan … Možnosti je ogromno. Gradiva in navodila, ki so na voljo na spletni strani, vam bodo pri izvedbi takega dogodka pomagala, vi pa samo pripeljite ljudi.

Kaj pa otroci in družine? Na spletni strani Svetopisemskega maratona so objavljena gradiva za različne mini maratone: družinski, zakonski, veroučni, za starejše v domovih, v bolnišnicah. Za mlajše člane lokalnih skupnosti je na voljo gradivo za veroučence, ki nudi kratek program za izpeljavo učne ure, povezane s svetopisemsko zgodbo. Na tak način spodbu jamo ozaveščanje mladih kristjanov k pomembnosti stika z Božjo besedo in prenosu krščanskih vrednot v vsakdan, na otrokom primeren način. Družinski mini maraton mamam in očetom predlaga, da se vsaj en večer v tednu trajanja maratona skupaj z otroki zberejo okoli družinske mize, preberejo svetopisem-
sko zgodbo in se pogovorijo o kratkih vprašanjih, ki so navedena v gradivu. Tak mini maraton spodbuja branje Božje besede doma, pogovor o verskih tematikah, vzgojo za krščanske vrednote in krepi družinsko povezanost. Preverite še druge možnosti na spletni strani in si oglejte pripravljena gradiva za tisti mini maraton, ki vas zanima.

Pestrost gostov, vsem pa Sveto pismo spreminja življenje. Poleg branja Svetega pisma organiziramo tudi spremljevalni program, ki ga najdete v celoti na spletni strani maratona. Naj poudarim uvodno slovesnost v Ljubljani, kjer bomo gostili župnika grkokatoliške župnije iz Metlike. Pa taizejsko molitev, znani nogometaš Tavares je tudi kristjan. Na zaključni slovesnosti bo z nami delila svojo
preizkušnjo mama, ki je ostala sama s polno hišo otrok, brez redne službe in z visokimi položnicami.
Preko osebne zgodbe nam bo razkrila svoj recept za trdno vero in neomajno zaupanje v Boga.

Bog nas vabi na različne načine, da se Mu približamo. Izkoristimo ta čudoviti dogodek, da se skupaj opogumimo za nadaljnjo pot.

Le pogum, vstani! Se vidimo na maratonu! Več
informacij: www.svetopisemskimaraton.si.

Tanja Povšnar Vrečar,
soorganizatorka maratona

Déli s prijatelji!