Loading Dogodki

V mesecu maju, ki je posvečen Mariji, v večini slovenskih župnij poteka pobožnost, ki jo poznamo pod imenom šmarnice.

Slovenski katehetski urad je po pooblastilu Slovenske škofovske konference za leto 2019 skupaj s Celjsko Mohorjevo družbo kot priporočeno šmarnično branje izdal šmarnice za otroke Misijonar ob Nilu avtorice Berte Golob in šmarnice za odrasle Moj mali besednjak od Ž do A avtorja Gregorja Čušina ter Panonske cvetove za Marijo avtorja Alojzija Kozarja ml.

Šmarnice Misijonar ob Nilu so posvečene spoznavanju življenja misijonarja Ignacija Knobleharja, saj letos obhajamo dvestoletnico njegovega rojstva.

Še posebej bo leto obarvano misijonsko tudi z izrednim misijonskim mesecem, ki ga je napovedal papež Frančišek. Želimo si, da bi misijonarjevo pričevanje otroke spodbudilo k delu za misijone, zaupanju v Marijino priprošnjo in pogumu za življenje iz vere. Šmarnicam so dodane kartice z miselno igro in podobami misijonske poti misijonarja Ignacija Knobleharja.

Šmarnice Moj mali besednjak od Ž do A nas s pronicljivimi razmisleki ob pojmih od Ž do A vodijo k spraševanju o življenju kristjana sredi sodobnega sveta. Smo pri tem pogumni? Ali raje poniknemo sredi množice, sledeč čredi, ki ne prepozna več, kje je srčika čudeža življenja? Kje se spotikamo in kam stremimo? Da bi le »živeli svoje življenje od Ž do A, kot drevo, ki mu listje ne ovene, ker ima korenine v nebesih, krošnjo pa še na zemlji«! Šmarnice avtorja Alojzija Kozarja ml. Panonski cvetovi za Marijo so nastale ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Zgodbe so lep oris vernosti Slovencev v Prekmurju skozi različna zgodovinska obdobja. Predstavljene so vidnejše osebnosti s kulturnega in verskega področja, ki so zaznamovale vzhodni del slovenskega narodnega ozemlja.

Blagoslovljen Marijin mesec maj!
Slovenski katehetski urad

Déli s prijatelji!