Loading Dogodki

V Pragi na Češkem bo od 25. do 27. septembra 2020 potekalo redno plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE).  Slovensko škofovsko konferenco (SŠK) bo zastopal ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK msgr. Stanislav Zore OFM. Letos bo plenarno zasedanje zaradi zdravstvenih razmer potekalo tudi preko videokonference.

Letošnja osrednja tema bo Cerkev v Evropi po pandemiji – Priložnosti za stvarstvo in za skupnosti. S pomočjo okrožnice papeža Frančiška Laudato si’, ki letos praznuje 5. obletnico objave, in v luči mednarodnih dogodkov zaradi epidemije COVID-19, bodo evropski škofje razpravljali o posledicah pandemije. Udeleženci se bodo ustavili ob verskih, pastoralnih in ekoloških posledicah, ki bodo sledile temu obdobju.


Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) vključuje štiriintrideset evropskih škofovskih konferenc, ki jih zastopajo njihovi predsedniki. Člani Sveta so tudi nadškofje iz Luksemburga, Kneževine Monako, Cipra ter škof iz Kišinjeva v Moldaviji in eparh škofije Mukačevo iz Ukrajine. Status rednih gostov imata predsednik Kazahstanske škofovske konference in jeruzalemski latinski patriarh. Od 8. oktobra 2016 je predsednik Sveta nadškof iz Genove v Italiji kardinal Angelo Bagnasco, podpredsednika pa sta predsednik Škofovske konference Anglije in nadškof Westminstra kard. Vincent Nichols ter predsednik Poljske škofovske konference in nadškof mesta Poznań msgr. Stanisław Gądecki. Generalni tajnik Sveta je od 14. septembra 2018 dr. Martin Michalíček, sedež tajništva pa je v St. Gallnu v Švici.

Svet je v obdobju 2006-2016 vodil predsednik kard. Erdő Péter, nadškof Esztergoma-Budimpešte in madžarski primas.

Slovenijo od 26. marca 2017 zastopa predsednik Slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Vir: Katoliška Cerkev

Déli s prijatelji!