Loading Dogodki

Letošnji teološki simpozij z naslovom Vloga očetov in moških v družinah ter njihova duhovnost v luči sv. Jožefa, ki ga organizira Teološka fakulteta UL, želi nuditi možnost teološke poglobitve v letu svetega Jožefa. To leto je papež Frančišek razglasil z apostolskim pismom »Patris corde (Z Očetovim srcem)« 8. decembra 2020, na praznik Brezmadežne.

Teološki simpozij bo po ZOOM-u v sredo, 10. marca 2021, ob 10.00. Povezava: https://uni-lj-si.zoom.us/j/99115176476

Na simpoziju bosta dve predavanji predavateljev Teološke fakultete, oba sta poročena in očeta. Po njem bo možnost za vprašanja in poglobitev teme.

Prof. dr. Tomaž Erzar: Življenje z očetom
Življenje otrok, ki odraščajo brez očetov, je prepredeno z neizpolnjenimi potrebami po občudovanju, priznanju in potrditvi. Odraščajoči fantje posnemajo očetov značaj in se v svetu vedejo podobno, kot se je vedel njihov oče. Oče zato živi v vsakem od nas, kot dober ali slab zgled, kot praznina, kot obup ali nemir, in vsak od nas se celo življenje uči, kako biti oče: ne le biološki, ampak tudi čustveni in duhovni oče. Kako v Jezusu živi sv. Jožef? Kako lahko odnos do sv. Jožefa pomaga moškemu, v katerem živi slab zgled očeta? In kako naj kristjan živi svojo moškost in očetovsko držo z dneva v dan?

Doc. dr. Tadej Stegu: Jožef pa je storil
Toda sveti Jožef ni delavec – aktivist, ampak zna predvsem poslušati in udejanjati božji načrt. Kot rejnik – oče otroku, ki ni njegov otrok, lahko navdihuje našo držo in odnose v družini in družbi, na prav poseben način pa tudi naše pastoralno delo. Jožef se zaveda, da Jezus ni njegov otrok in ga vzgaja in skrbi zanj – v zavesti, da ni njegova last in njegov »projekt«, ampak ga vzgaja, da bi tudi Jezus sledil Očetovemu načrtu. Ni vedno lahko priznati, da moj otrok, pa naj bo biološki ali ne, ne pripada meni, in mu pustiti svobodo, da odkrije pravega Očeta in njegov načrt. A to je Jožefovo poslanstvo. Pa tudi poslanstvo vseh, ki sodelujemo v pastorali in naj bi odkrivali in varovali rast božjega življenja v tistih, ki so nam zaupani.

Dnevni red:

  • 10.00   Uvodna molitev
  • 10.05   Uvodni pozdrav nadškofa Stanislava Zoreta
  • 10.08   prof. dr. Tomaž Erzar: Življenje z očetom
  • 10.38   doc. dr. Tadej Stegu: Jožef pa je storil
  • 11.08   Možnost za vprašanja in pogovor
  • 12.00   Sklepna molitev
  • Sklepni pozdrav

Lepo dobrodošli vsi duhovniki, redovniki, redovnice in vsi drugi pastoralni delavci!

 

Koordinacija: prof. dr. Ivan Platovnjak

Vir: Katoliška Cerkev

Déli s prijatelji!