Loading Dogodki

TEDEN ZAPOROV 2023
Teden molitve
19. –25. 11. 2023

Nebesa pripovedujejo o Božji slavi, nebesni svod sporoča o delu njegovih rok (Ps 19,2).

Plakat tedna zaporov najdete na tej povezavi.

Včasih se počutimo oddaljeni od Boga, dvomimo v Božjo prisotnost v naših življenjih, celo vpijemo v jezi ali žalosti: »Kje si zdaj?!« Ampak obljubil nam je, da nas ne bo nikoli zapustil in ko iščemo resnico, ljubezen, smisel ali odpuščanje, lahko slišimo odziv, ki nas spodbuja: »Povzdigni oči, otrok!«

Kristjani so se stoletja pri molitvi navdihovali ob psalmih, svetih pesnitvah in molitvah, ki so bile zapisane iz visočin in globočin človeških izkustev ter čustev: obupa, izgube, jeze, izdaje, zapuščenosti, krivde, trpljenja, zmedenosti, upa, radosti, radovednosti, zahvale in slavljenja.

Psalmi so navdihnili molitve letošnjega tedna zaporov, napisali so jih ljudje z lastnimi izkustvi zapora in kazenskega sistema: zaprte osebe, osebe po prestani kazni, oškodovane osebe, svojci in člani skupnosti, zaposleni in prostovoljci v zaporih ter znotraj kazenskopravnega sistema. Vabimo vas, da v tem tednu vsak dan skupaj z njimi molite, s pomočjo teh molitev ali ob psalmih, ki jih poznate.

Ko nas teža življenja pritisne ob tla, ni nujno, da molimo sklonjenih glav. Oči lahko povzdignemo k nebeškemu Očetu, ki na nas gleda z ljubeznijo. Lahko pogledamo gor in ugledamo njegovo prisotnost v čudežu stvarstva in živega sveta. Kadarkoli in kjerkoli kličemo in vpijemo v molitvi, je odziv ljubečega Boga: »Povzdigni oči, otrok!« Bog nas je vedno pripravljen poslušati, njegova ljubezen se sklanja k nam preko Jezusa in nam poklanja odpuščanje ter upanje v vseh naših dneh.

MOLITEV TEDNA ZAPOROV
Gospod, Ti daješ svobodo vsem ljudem. Molimo za vse ljudi v zaporih. Razlomi vse obstoječe vezi strahu in osamljenosti. S svojo ljubeznijo podpiraj zaprte, njihove družine in prijatelje, zaposlene v zaporih in vse, ki zanje skrbijo. Ozdravljaj vse, ki so jih ranila dejanja drugih, še posebej žrtve kaznivih dejanj. Pomagaj nam, da si bomo odpuščali, ravnali pravično, ljubili usmiljenje in v ponižnosti hodili skupaj s Kristusom v njegovi moči in z njegovim Duhom danes in vsak dan. Amen.

1. DAN
IZ GLOBOČINE KLIČEM K TEBI, O GOSPOD
Psalm 130,1
Nebeški Oče, hvala za vse, ki delajo v zaporskem sistemu. Naj jih vodi želja, da bodo podpirali druge pri boljšem življenju. Prosimo za tiste, ki obupujejo. Pomagaj jim pogled povzdigniti proti nebu in naj kličejo k tebi, zakaj ti si tako svet, poln milosti in slišiš naše molitve. Naj spoznajo tvojo neizčrpno ljubezen do njih in do zaprtih oseb, ki jim služijo. Prosimo te, danes jih napolni z novim upanjem in delovnim zagonom.

2. DAN
MOJ GLAS GRE K BOGU, MORAM VPITI
Psalm 77,2
Bog, če si tam, jaz sem v temi, počutim se samega in zapuščenega. Boš slišal moje vpitje na pomoč? Ponoči me tema duši, vendar vem, da tvoja svetloba sije. Poznaš me bolje, kot poznam samega sebe, nate se obračam v mojem obupu. Če me slišiš, mi spregovori. Če si tam, pridi k meni. Hočem spoznati tebe in čutiti tvojo varnost. Reši me vseh mojih strahov.

3. DAN
UPAM V GOSPODA … ČAKAM NA NJEGOVO BESEDO
Psalm 130,5
Molimo za tiste, ki jih zaznamuje zapor, za zaprte osebe, svojce in oškodovane osebe. Bodi jim blizu, ko so jezni, žalostni, ko vpijejo na pomoč. Naj bodo gotovi v tvoje zaupanje in ljubezen do njih. Gospod, poznaš nas in si nam blizu, kjerkoli smo in karkoli počnemo. Tudi če še tako pogosto zaidemo stran od tvoje prisotnosti, naj čutimo tolažbo tvojega ljubečega objema.

4. DAN
ZAKAJ VELIKA JE TVOJA DOBROTA DO MENE,
REŠIL SI MOJO DUŠO IZ GLOBINE PODZEMLJA

Psalm 86,13
Gospod Bog, hvala ti za milost in usmiljenje. Hvala, da sem zmožen skozi sprejemanje tvojega odpuščanja tudi sam odpuščati tistim, ki so me prizadeli ter to bolečino osmisliti. Molim za tiste, ki so se znašli v zaporu, da bi tudi sami spoznali tvojo dobroto in bi z veseljem sprejeli tvojo ljubezen, da bi bila tako tudi njihova življenja preobražena in prenovljena.

5. DAN
KAM NAJ GREM PRED TVOJIM DUHOM,
KAM NAJ ZBEŽIM PRED TVOJIM OBLIČJEM?
Psalm 139,7
Oziramo se k Bogu, ki pozna preizkušnje, ki jih preživljamo. Molimo, da bomo našli trdnost. Oziramo se k Bogu, ki pozna našo bolečino. In molimo, da bi našli mir. Oči povzdigujemo k Bogu, ki ve, kdo je za nas pomemben, za koga skrbimo in koga pogrešamo. In molimo, da bomo našli pravo bližino in pravo skupnost. Oziramo se k Njemu, ki vsakega izmed nas kot ljubljenega otroka pozna po imenu.

6. DAN
ODNEHAJTE IN SPOZNAJTE, DA SEM JAZ BOG
Psalm 46,11
Gospod, k tebi dvigujemo vse vpletene v zaporski sistem. Prosim te, da bomo v vsej zmedi, zmešnjavi, nasilju in odvisnostih okrog nas spoznali, da je naše zavetje v tebi. Vemo, da lahko najdemo mir v tebi, da lahko odnehamo in spoznamo, da si ti Bog. Molimo za mir v srcih vseh tistih za zaklenjenimi vrati, molimo, da bi spoznali, da si jim blizu.

7. DAN
NEBESA PRIPOVEDUJEJO O BOŽJI SLAVI
Psalm 19,2
Bog stvarnik, nebesa pripovedujejo o tvoji slavi! Ustvaril si me po svoji podobi, pridi k meni v mojem obupu in žalosti ter me opomni, da sem nič brez tebe. Ko povzdigujem oči k tebi in se odzivam na Jezusov klic, da mu sledim, se ti zahvaljujem, da se lahko že ob misli nate pomirim s sabo in s svetom.

Teden zaporov v svetu že skoraj petdeset let, v Sloveniji pa že devetnajsto leto, ponuja molitveno literaturo krščanskim skupnostim s povabilom k molitvi za vse, ki jih zaznamuje zapor: za zaprte osebe in njihove svojce, za žrtve kaznivih dejanj in njihove skupnosti, za delavce in prostovoljce v zaporih in za kazenskopravni sistem. Povabljeni ste, da vsak dan tedna zaporov molite po namenu posameznega dne in se hkrati vprašate, ali lahko kot posameznik ali skupnost storite kakšno dobro delo za katero od skupin, za katere molite.

Za predloge, podporo, donacije ali dodatna naročila plakatov lahko pišete na info at center-ecce.si ali Zaporniški vikariat, Smrekarjeva 7 A, 1000 Ljubljana.

TEDEN ZAPOROV 2023
Teden molitve
19. –25. 11. 2023

Vir: Ecce Homo

Déli s prijatelji!