Loading Dogodki

Mesec maj je posvečen naši nebeški Materi Mariji. V naši domovini ga posebej zaznamuje ljudska pobožnost, ki ji rečemo “šmarnice”. Več o zgodovini lahko preberete na spletni strani Katoliške Cerkve.

Slovenski katehetski urad tudi letos po pooblastilu SŠK za leto 2018 skupaj s Celjsko Mohorjevo družbo pripravlja šmarnice za otroke in odrasle.

Šmarnice za otroke z naslovom PRIPOVEDI O MARIJI je napisal Lojze Kozar ml. »Po Mariji k Jezusu,« je bila in je še vedno najbolj varna pot za srečno večnost. Ob letošnjih šmarnicah, namenjenih predvsem otrokom, bomo prisluhnili legendam in zgodbam, ki nam Marijo približajo na poseben način. »O Mariji nam bodo pripovedovali njeni starši, sosedje, znanci, pa tudi taki, ki so se mimogrede srečali z njo,« pravi avtor Lojze Kozar. Vse s samo enim namenom: da bi nebeško Gospo čim bolje spoznali, se navdušili nad njo in jo posnemali. Tako bomo zanesljivo izpolnili Jezusovo voljo in zaživeli kot dobri ljudje, kristjani in državljani.

Šmarnice za odrasle z naslovom FATIMSKA PASTIRČKA NAS UČITA ŽIVETI pa je pripravil p. Branko Petauer OCist. Pripovedujejo nam o najmlajših svetnikih vesoljne Cerkve, ki nista mučenca in ju je razglasil papež Frančišek 13. maja 2017 v Fatimi. To sta brat in sestra, sveti Frančišek in Jacinta Marto. V letošnjih šmarnicah za odrasle skuša p. Branko Petauer po zgledu dveh otrok odrasle spomniti na Jezusovo naročilo: »Če se ne spreobrnete in ne postanete kakor otroci, nikakor ne pridete v nebeško kraljestvo!« (Mt 18,3). V prvem dnevu piše: »S tem ko jima je Cerkev priznala junaško stopnjo kreposti in svetost, je dokazano, da njuni življenji svetita še danes. Svetita nam, ki smo v veliki meri izgubili občutek za Božjo bližino. S svojo otroško preprostostjo nam pripovedujeta o odnosu do Jezusa in Marije.« Ko bomo odrasli dovolili, da se nas dotakne sporočilo o pomembnosti molitve, žrtve in dobrih del, ki sta nam ga posredovala sveta otroka, bomo tudi mi rasli v milosti pri Bogu in ljudeh.

Vir: Katoliška Cerkev

Foto: Jože Plut

Déli s prijatelji!