Loading Dogodki
Umetnik Lojze Čemažar je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu ustvaril “slovensko okno” s podobo Marije Pomagaj. Vitraj je na poti v Sveto deželo, na praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije ga bomo predstavili pri sveti maši ob 10. uri.

Barvno okno z likom brezjanske Marije Pomagaj je na pobudo rektorja brezjanske bazilike, dr. p. Roberta Bahčiča, izdelal akademski slikar Lojze Čemažar. Vitraj je na poti v Sveto deželo, v načrtu je, da bo blagoslov spomladi leta 2023.

»Zgodba je stara dobri dve leti, rodila se je v Izraelu,« pripoveduje komisar za Sveto deželo p. Peter Lavrih, ki je v 35 letih Izrael obiskal že 170-krat. Na romanju v letu 2019 je opazil, da v obzidju nazareške bazilike pripravljajo še sedem »odprtin«, kjer sicer že številni narodi predstavljajo svoje narodne podobe Matere Marije. Obrnil se je na sobrata, rektorja Slovenskega Marijinega narodnega svetišča na Brezjah, p. Roberta Bahčiča, naj posreduje pri svojem nekdanjem rimskem sošolcu, sedanjem kustosu za Sveto deželo, fr. Francescu Pattonu, kakšne so možnosti, da bi bila v eni od odprtin podoba brezjanske Marije Pomagaj. V nekaj mesecih je dobil pritrdilen odgovor. Komisariat za Sveto deželo in Frančiškanski samostan na Brezjah sta razpisala natečaj in k projektu povabila več umetnikov; izbrali so načrt za barvno okno umetnika Lojzeta Čemažarja. »Izdelal je že več barvnih oken za slovenske cerkve in kapele, poleg tega mu je brezjanska Marija Pomagaj blizu, večkrat priroma na Brezje,« je povedal p. Robert Bahčič.

V sklopu cerkve Marijinega oznanjenja je več podob Božje Matere Marije z vsega sveta, z značilno narodno ikonografijo in vsebino. Ob sliki brezjanske Marije Pomagaj je bil umetnik Čemažar, kot je povedal, postavljen pred nalogo in izziv, kako izvesti podobo v tehniki vitraja.

»Slikar Leopold Layer je originalno podobo naslikal v tehniki oljnega slikarstva, moja naloga je, da naredim podobo v povsem drugačni tehniki, a prepoznavno in čimbolj povezano z originalom.« Da ne gre za kopijo originala, pravi umetnik: »Gre za drugačne materiale, drugačne postopke. Barvno steklo je vezano na učinek svetlobe, saj se podoba z barvnih stekel postavlja v okensko odprtino, skozi katerega zjutraj prodira drugačna svetloba kot zvečer, drugačna svetloba ob deževnem ali ob sončnem vremenu …« Učinek svetlobe se spreminja, vedno pa je ta učinek odločujoč, saj po besedah umetnika Čemažarja »ob pomoči svetlobe, katere žarki prodirajo skozi kompozicijo barvnih stekel, more biti gledalec deležen posebnega estetskega občutja.«

Nastanek vitraja in pomen njegove umestitve v baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu bomo predstavili na praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije, v četrtek, 8. decembra, ob 10. uri.
Slovesno sveto mašo bo daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Vir: Marija.si

Déli s prijatelji!