Loading Dogodki

V četrtek, 7. novembra 2019, ob 18.00 bo v Balassijevem inštitutu v Ljubljani pogovorni večer z naslovom Kontemplacija in pomoč, pogovor med dr. Konrádom Dejcsicsem, kulturnim direktorjem Opatije Pannonhalma in Markom Čižmanom, direktorjem Škofijske Karitas v Ljubljani. Dogodek povezuje dr. Jože Gričar, ekonomist in profesor emeritus. Dogodek bo odprla veleposlanica Madžarske, pridružili se ji bodo tudi drugi veleposlaniki.

Po pogovru bo pogostitev in degustacija vina iz Opatije Pannonhalma in Cesarjeva klet.

Ob pogovoru si bodo udeleženci lahko ogledali fotografsko razstavo Delitev. Tri fotografske serije (vsaka sestoji iz desetih fotografij) prikazujejo zgodbe Madžarov, v katerih se zrcalijo dela sv. Martina: ti ljudje pogosto nudijo nesebično pomoč, ki presega njihove zmožnosti…

»Deset fotografskih serij (vsaka sestoji iz desetih fotografij) prikazuje zgodbe Madžarov, v katerih se zrcalijo dela sv. Martina: ti ljudje pogosto nudijo nesebično pomoč, ki presega njihove zmožnosti; čeprav se njihova dejanja pogosto zazdijo nelogična, ob tem prevzemajo odgovornost za druge in stopajo onkraj lastnih predsodkov, lastnega terenskega dela in družbenega ter kulturnega okvira. Skozi njih lahko dojemljivi gledalec občuti, da si prostora ne delimo samo s škofom in vojakom, ki je živel 50 generacij pred nami, temveč da živimo drug z drugim. Ni nujno, da delujemo v imenu sv. Martina, kadar drugim dajemo svoj čas, svojo moč, znanje, imetje ali celoto svojega življenja. Hkrati pa lahko v svojem iskanju moč črpamo iz tradicije, ki nas povezuje z našimi predniki, ki so na tem prostoru živeli pred dolgimi stoletji in se podajali na to isto iskanje, ob tem pa so se spopadali z istimi težavami in dilemami, s katerimi se srečujemo danes.« (István Virágvölgyi, kustos)

Dr. Konrád Dejcsics je benediktinski redovnik, kulturni direktor opatije Pannonhalma. Diplomiral je iz latinščne in nemščine ter teologije. Doktorsko nalogo je napisal na temo svetega Hieronima. Uči v gimnaziji in dijaškem domu Pannonhalma ter je bil direktor knjižnice v opatiji.

Marko Čižman je župnik v župniji Ljubljana – Podutik, v župnijski cervki posvečeni Svetemu Rešnjemu Telesu in Krvi. Diplomiral je iz živilske tehnologije in zatem končal še teološko fakulteto. Poleg opravljanja duhovniških obveznosti je predsednik Škofijske karitas Ljubljana, poučuje kitaro, vodi ženski zborček, in ob koncih tedna v župnijski kuhinji vodi kuharske tečaje, ki so zasedeni dve leti vnaprej.

Dr. Jože Gričar je ekonomist in profesor. V letu 2010 je bil izvoljen za zaslužnega profesorja Univerze v Mariboru. Je prejemnik odlikovanja Madžarski zlati križ za zasluge z dne 3. marca 2017 za njegova prizadevanja za krepitev madžarsko-slovenskih, predvsem čezmejnih, civilnih odnosov oz. razvoj makroregionalnega sodelovanja.

Dogodek je nastal v sodelovanju Fakultete za pravo in poslovne vede Katoliškega inštituta in Balassijevega inštituta.

Jezik: slovenščina in madžarščina s konsekutivnim prevajanjem.

 

Svojo udeležbo potrdite na [email protected] do 4. novembra.

Vir: Katoliška Cerkev.

Déli s prijatelji!