Loading Dogodki

Slovenski škofje bodo med 26. februarjem in 3. marcem 2018 opravili obisk na grobu apostolov v Rimu Ad limina apostolorum.

Škofje so dolžni vsakih pet let oz. kakor je določeno s strani Svetega sedeža obiskati grobove apostolov Petra in Pavla ter svetemu očetu Frančišku, nasledniku apostola Petra, podati poročilo o stanju škofije, ki jim je zaupana (prim. Zakonik cerkvenega prava, kann. 399-400). Slovenski škofje bodo med drugim obiskali razne urade rimske kurije ter poročali o stanju vere v državi, o ekonomskem stanju škofij, o katehezi in katoliški vzgoji, o stanju duhovniških in redovniških poklicev, o področju ekumenizma ter evangelizaciji.

Slovenski škofje so opravili obisk Ad limina apostolorum aprila 2001 ter januarja 2008. Obisk Ad limina je dolžnost, ki je naložena škofom osebno in izhaja iz stare navade, ki jo je v današnji obliki z odlokom določil papež Pij X. (31. decembra 1909). Dolžnost vključuje obvezo škofov obiskati grobove apostolov Petra in Pavla ter se predstaviti rimskemu papežu, kar je izraz spoštovanja in škofovskega bratstva, dokaz vdanosti in pokorščine, ter hvaležnost apostolskemu sedežu za pomoč pri vodenju krajevne Cerkve.

 

dr. Tadej Strehovec
generalni tajnik SŠK

Vir: Katoliška Cerkev

Déli s prijatelji!