Loading Dogodki

Tedaj so se jima odprle oči

V Sloveniji bomo 24. januarja 2021 obhajali Nedeljo Božje besede, tokrat že drugič na ravni vesoljne Cerkve. Letošnje praznovanje bo vsaj iz dveh vidikov nekaj posebnega. Ta nedelja bo namreč hkrati vrhunec leta Božje besede, ki jo je Katoliška biblična federacija (CBF) razglasila ob 1600. obletnici smrti največjega prevajalca Svetega pisma sv. Hieronima. Papež Frančišek je ob tem napisal apostolsko pismo Odprl jim je um (Aperuit Illis), s katerim je želel spodbuditi iskanje novih načinov, kako Sveto pismo čim bolj približati vsakdanjemu življenju sodobnega človeka. To nedeljo pa bomo tokrat verjetno obhajali v prav posebnih okoliščinah, ker se soočamo z izbruhom težke epidemije.

»Brez Gospoda, ki nas vanj uvaja, ni mogoče doumeti Svetega pisma, prav tako pa ostane brez Svetega pisma tudi poslanstvo Jezusa in njegove Cerkve v tem svetu nedoumljivo.« (Aperuit Illis 1)

Geslo letošnje Nedelje Božje besede pri nas, Tedaj so se jima odprle oči (Lk 24,31a), je tudi tokrat vzeto iz odlomku o emavških učencih. Vsi smo tokrat pred izzivom, da tudi v teh izrednih razmerah s pomočjo Božje besede prepoznavamo Vstalega, ki spremlja svojo Cerkev in jo želi voditi v živi in vsakdanji odnos z Njim in z Očetom v Svetem Duhu. V ta odnos lahko stopamo sam s tem, kar smo in kar resnično živimo, z našimi stiskami, vprašanji, željami, omejitvami, krhkostmi… Vsakdo, ki odpira Sveto pismo, je najprej nagovorjen, da odpre oči za življenje, ki ga živi. V njem bo gotovo zaslutil tudi Njega, ki ga ljubi in spremlja. In če mu bo ob branju Svetega pisma želel prisluhniti z ljubeznijo, se mu bo Vstali gotovo razodel.

Zavod Biblično gibanje, ki koordinira obhajanje te nedelje, bo v povezavi z različnimi skupinami in posamezniki v Cerkvi pripravil predloge za bogoslužno obhajanje te nedelje, ki se začne s slovesnim besednim bogoslužjem (vigilijo) Božje besede na predvečer nedelje. Predloge tega bogoslužja, sodelovanja pri nedeljski župnijski maši, katehetske in pridigarske osnutke ter različne video pripomočke najdete na tej povezavi.

 

Maksimilijan Matjaž
Predsednik Zavoda Biblično gibanje

Déli s prijatelji!