Loading Dogodki

Papež Frančišek nas v letošnji poslanici za misijonsko nedeljo z naslovom »Misijon v osrčju krščanske vere« spominja, da misijonska dejavnost ni zgolj ena izmed številnih dejavnosti Cerkve, kajti Cerkev je »misijonska po naravi«. Spominja nas, da ne moremo biti kristjani, ne da bi okoli sebe širili veselega oznanila Jezusovega evangelija. Ta ima »spreminjajočo moč«, saj je »dobra novica, ki prinaša nalezljivo veselje«, je »izvir novega življenja, prostega vladavine greha …«, »zdravi krvaveče rane človeštva«, še pravi papež v poslanici in vabi, »da zapustimo svojo udobnost in pogumno dosežemo vsa obrobja, ki potrebujejo luč evangelija«. Pri tem stavi tudi na mlade, njihov pogum in njihove navdihe srca.
Ravno zato vsako leto obhajamo misijonsko nedeljo, da nas v tem prizadevanju okrepi: bodisi z molitvijo, konkretno z darovi za nabirko, ki jo ima Katoliška cerkev ta dan po vsem svetu. S temi sredstvi podpiramo srčne može in žene – misijonarje »na terenu«, ki so na misijonsko poklicanost pogumno odgovorili, premagali »lagodnost, lenobo in posvetnega duha«, pred katerimi svari Frančišek, »zapustili svojo udobnost« in šli gradit mlado Cerkev na obrobja sveta. Spomnimo se samo na naše svetniške misijonarje: Barago, Gnidovca in Majcna ter več sto drugih Slovencev, ki so svoje življenje razdali za graditev mladih Cerkva po najbolj revnih krajih sveta. Vsega tega ne bi zmogli, če ne bi imeli podpore iz zaledja, iz domovine, domače Cerkve, in solidarnostne podpore vesoljne Cerkve, za kar skrbijo papeške misijonske družbe v sklopu Kongregacije za evangelizacijo narodov. Vsi smo povabljeni, da mesec oktober, zlasti misijonsko nedeljo, ki bo letos 22. oktobra, posvetimo ozaveščanju o osrednji vlogi misijona v naši veri in molitvi in podpori nastajajočim krajevnim Cerkvam.
Na župnije boste prejele plakate, dvd z videom in tiskano brošuro z gradivi za bogoslužje, misijonsko devetdnevnico, molitveno uro in misijonskim rožnim vencem, igro za mlade, poročili o nabirkah in botrstvih ter z drugimi vsebinami. Uporabite jih kot pastoralno gradivo za mašo, molitvena srečanja, katehezo in druge župnijske skupine. Spodbudite vernike, naj odprejo srca in prispevajo svoj dar v to svetovno nabirko za potrebe misijonarjev, ki ljudem ne prinašajo samo vere, temveč tudi človeško dostojanstvo in veselje do življenja.
Vse, ki močneje čutijo z misijoni, pa vabimo na skupno, vseslovensko praznovanje misijonske nedelje, ki bo letos v župniji Nova Gorica – Kristus Odrešenik. Ob 15. uri bo v konkatedrali molitvena ura, ob 16. uri pa slovesno somaševanje, ki ga bo v imenu Slovenske škofovske konference vodil koprski škof ordinarij msgr. dr. Jurij Bizjak.

Misijonsko središče Slovenije

Déli s prijatelji!