Loading Dogodki

Letošnje obhajanje misijonske nedelje bo potekalo 24. oktobra 2021. Ta dan poteka po vsem svetu nabirka, katere izkupiček je namenjen potrebam v misijonskih deželah.

Osrednja slovesnost misijonske nedelje, 24. oktobra 2021, bo potekala v velikem šotoru v Vidmu pri Ptuju. Program se bo začel ob 15.00 z duhovno pripravo. Ob 16.00 bo slovesna sveta maša, ki jo bo daroval mariborski nadškof metropolitmsgr. Alojzij Cvikl ob somaševanju z duhovniki in misijonarji. Na voljo za ogled bo Potujoča misijonska razstava. Ožji del razstave (o p. Mihu Drevenšku) bo razstavljen v župnijskem domu p. Miha Drevenška v Vidmu, širši del (o vseh slovenskih misijonarjih od 14. st. dalje do današnjih dni) pa v minoritskem samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju (Minoritski trg 1).

Glede na to, da je cel mesec oktober misijonski mesec, bo na spletni strani Misijonskega središča Slovenije za vsak dan v oktobru na voljo tudi misijonska pridiga. Pridige bomo tedensko objavljali na svoji spletni strani. Pridige so na prošnjo Papeške misijonske zveze pripravile redovnice trapistke iz Vitorchiana – Italija.

Na župnije boste prejeli brošuro Gradivo za pastoralo in bogoslužje ter Radost v razdajanju – devetdnevna duhovna priprava na misijonsko nedeljo, ki je posvečena misijonarju p. Mihu Drevenšku. Slednjo je pripravil p. Janez Šamperl, dober poznavalec p. Drevenška, katerega 10-letnico smrti letos obhajamo. Ob tej obletnici je p. Šamperl napisal tudi novo knjigo o tem izjemnem misijonarju, ki je deloval v Zambiji, z naslovom Daleč naprej je tekel. Knjigo lahko dobite v katoliških knjigarnah ali pa pokličete v Misijonsko središče Slovenije.

Letošnje osrednje obhajanje slovesnosti misijonske nedelje bo zato potekalo v rojstni župniji p. Drevenška, v župniji sv. Vida v Vidmu pri Ptuju. Glede na to, da je bil p. Drevenšek vse življenje glasbeno izjemno dejaven, bo na predvečer misijonske nedelje v soboto, 23. oktobra 2021, v velikem šotoru v Vidmu pri Ptuju potekalo duhovno-glasbeno srečanje Radost v razdajanju, z začetkom ob 18.00. Nastopila bosta kantavtorja p. Janez Ferlež ter Antonio Tkalec, program pa bodo obogatili pričevalci ter misijonarji, ki so s p. Mihom delovali na njegovem misijonu v Zambiji.

Glede na to, da je bil p. Drevenšek velik delavec na področju medijev, pa tudi njihov kritik (v Zambiji je ustanovil radio Icengolo in tiskarno, prav tako je bil urednik dveh revij), bo v okviru Radia Ognjišče potekala tudi okrogla miza na temo medijev v Sloveniji. Oddaja bo na sporedu v sredo, 20. oktobra 2021, ob 20.00. Radio Ognjišče pa bo v eni od oddaj predvajal arhivski posnetek pogovora s p. Drevenškom.

Misijonska sveta maša za študente pa bo v sredo, 20. oktobra 2021, ob 19.00 v frančiškanski cerkvi Marijinega Oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani, prav tako bo misijonska študentska sveta maša v Mariboru v sredo, 20. oktobra, ob 19.00. Po sveti maši sledi pogovor z misijonarji.

Vir: Katoliška Cerkev

Déli s prijatelji!