Loading Dogodki

Sredi druge svetovne vojne, decembra leta 1941, so četniki odpeljali pet redovnic v 65 km oddaljen Goražd ob reki Drini, kjer so 15. decembra umrle mučeniške smrti.

15. decembra godujejo blažene Drinske mučenke: V Cerkvi na Slovenskem se še posebej spominjamo s. Krizine Bojanc, ki izhaja iz Zbur pri Šmarjeti in s. Antonije Fabjan, ki je bila rojena in je otroštvo preživela v Malem Lipju pri Žužemberku. Obe sta vstopili v redovno skupnost Hčera Božje ljubezni in sta svoje poslanstvo opravljali v Sarajevu, kjer sta skupaj s svojimi sosestrami sloveli predvsem po dobrodelnosti do vseh bližnjih, ne glede na njihovo narodno in versko pripadnost.

Sredi druge svetovne vojne, decembra leta 1941, so jih četniki odpeljali v 65 km oddaljen Goražd ob reki Drini, kjer so 15. decembra raje izvolile smrt, kot da bi izgubile svojo čistost in devištvo, ki so ga kot redovnice podarile Kristusu. En dan po njihovem mučeništvu so jih vojaki vrgli v Drino, ki je odnesla njihove zemeljske ostanke.

24. septembra 2011 jih je v imenu papeža Benedikta XVI. v Sarajevu za blažene razglasil kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za svetnike.

Besedilo je s spletne strani Škofije Novo mesto.

Déli s prijatelji!