Loading Dogodki

V soboto, 18. novembra 2023, bomo v Katoliški cerkvi v Sloveniji obhajali dan molitve za žrtve spolnih zlorab. Župnije, redovne skupnosti in cerkvena občestva so povabljena, da vključijo vernike k sodelovanju v bogoslužjih in molitvenih urah, namenjenih preživelim žrtvam spolnh zlorab.

Leta 2016 je Papeški komisiji za zaščito mladoletnikov Tutela minorum (PCPM) oseba, ki je preživela duhovniško zlorabo, dala predlog za svetovni dan molitve za žrtve spolnih zlorab. Komisija je takrat v sporočilu za javnost zapisala: »Po izkušnjah naših članov so preživele žrtve pogosto izrazile željo po molitvi kot pomembnem elementu zdravljenja.«

Papež Frančišek je nato povabil škofe po vsem svetu, naj določijo poseben molitveni dan, ki bo podpiral poti človeškega in duhovnega okrevanja. Ta dan je namenjen preživelim žrtvam, ki so bile hudo prizadete v Cerkvi ali zunaj nje ter družinam in skupnostim, ki so žalovale za svojimi bližnjimi.

Slovenska škofovska konferenca je za ta dan izbrala 18. november, ki je tudi svetovni dan za odpravo spolnega izkoriščanja in nasilja nad otroki, za prinašanje upanja in ozdravitev preživelih ter hkrati evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo.

V sklopu ozaveščanja o problematiki spolnih zlorab in naših prizadevanj, da bi nudili podporo tako primarnim kot sekundarnim žrtvam teh dejanj, pripravljajo v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani dve iniciativi.

Prva je okrogla miza z naslovom Podpora in pomoč preživelim žrtvam spolnih zlorab ter njihovo okrevanje, ki bo potekala ob odprtju razstave SHAME – European stories (Sram/sramota – evropske zgodbe) v galeriji cerkve sv. Jožefa v soboto, 18. novembra 2023, s pričetkom ob 17. uri. Rastavo SHAME je v Ljubljano pripeljala organizacija Justice Initiative v podporo žrtvam. Razstava vključuje serijo fotografij ljudi, ki so povedali svoje zgodbe o zlorabi v otroštvu ali mladosti in si jo bo mogoče ogledati do 17. decembra 2023 v Cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani.

Druga pobuda je molitev za žrtve spolnih zlorab s taizéjskimi spevi, ki bo v soboto, 18. novembra 2023, ob 20. uri v cerkvi sv. Jožefa v Ljubjani. Molitev pripravlja rektor cerkve sv. Jožefa p. Tomaž Mikuš DJ, v sodelovanju z taizéjskimi brati. Duhovni nagovor bo imel novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje.

Gradiva:

Dodatne informacije dobite pri rektorju cerkve sv. Jožefa v Ljubljani p. Tomažu Mikušu DJ na e-naslovu: [email protected].

Vir: Katoliška Cerkev

Déli s prijatelji!