Loading Dogodki

Na prvo oktobrsko nedeljo v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču obhajajo rožnovensko nedeljo, ki je obenem tudi Frančiškova nedelja. Ob tem praznujejo obletnico posvetitve cerkve in razglasitve bazilike Marije Pomagaj. Letos bo v osrednjem Marijinem svetišču še prav posebej slovesno, saj bodo blagoslovili novi relikviarij svetega Frančiška Asiškega.

Relikviarij, delo Christopha Steidl Porenta, bo v nedeljo, 4. oktobra 2020, med sveto mašo ob 10. uri blagoslovil provincialni minister p. Marjan Čuden.

V 13. stoletju je Sveti Duh vesoljni Cerkvi podaril svetega Frančiška Asiškega, ki je z vsem svojim srcem in življenjem hotel posnemati Jezusovo življenje in njegove besede »sine glossa« (brez komentarja). Ob poslušanju evangelija je vzkliknil: »To je, karhočem; to je, kar iščem, in to želim izpolniti z vsem svojim srcem!«

V začetku novega tisočletja praznujejo 800-letnico častitljivih jubilejev, ki so povezani s sv. Frančiškom in redom manjših bratov (med drugim: 1219, srečanje s sultanom Melek-el-Kamelom; 1223, postavitev prvih jaslic v Grecciu; 1224, Frančišek prejme Kristusove rane na gori La Verna; 1226, Frančišek umre na goli zemlji pri Porciunkuli).

Obletnice nas, skupaj z novim relikviarijem, spodbujajo k tesnejši hoji za Kristusom po poti evangelija.

Christoph Steidl Porenta je edini zlatar in srebrokovačv Sloveniji, ki izdeluje unikatni nakit, oblikuje kelihe, posode in skulpture. Njegovi izdelki so iz platine, zlata, srebra, bakra in dragih kamnov. Relikviarij svetega Frančiška Asiškega je izredno umetniško delo, sestavljeno iz predstavitve prizorov življenja svetega Frančiška: Frančišek se odpove viteškemu življenju, Frančišek vrne svoja oblačila očetu, Ustanovitev reda manjših bratov, Frančišek pridiga ljudem, Frančišek pred sultanom, Frančišek postavi prve jaslice, Frančišek prejme Kristusove rane.

Vir: Katoliška Cerkev

Déli s prijatelji!