Loading Dogodki

S tem geslom letošnjega, 30. Tedna za življenje (3.-10.oktober 2021) želimo znotraj  mednarodnega Leta družine poudariti »kulturo skrbi za drugega«, o kateri govori apostolska spodbuda Radost ljubezni (321): »Skrbimo drug za drugega, podpirajmo drug drugega in spodbujajmo se med seboj«.

Kultura skrbi za drugega je gotovo najprej značilna za ožjo družino, kjer starši noč in dan skrbijo za svoje otroke, vse od časa nosečnosti dalje pa preko rojstva, otroštva, šolske dobe, vse do odraslosti, in zakonci skrbijo drug za drugega, tudi v bolezni in v starosti, v pešanju življenjskih moči.

Obenem pa je kultura skrbi za drugega širša resničnost, odpira se navzven, gre preko generacij, razteza se v širšo družbo in jo blagodejno oblikuje v duhu svetovne človeške družine, svetovnega bratstva.

Na fotografiji, ki smo jo izbrali za plakat, sta prababica in njena pravnukinja. Deklica je prinesla svoji prababici šopek rož. Obličje prababice razodeva žlahtno skrb, ki jo je vse od mladosti živela za svoje domače in s katero jih še vedno v molitvi spremlja na njihovih življenjskih poteh. Tako se srečujeta otroško veselje in preizkušena življenjska vedrina.

Res so taka srečanja v času, ki ga zaznamuje covid-19 epidemija, težja, zaradi mnogih potrebnih zaščitnih ukrepov. Čeprav moramo v današnjem času z zaščitno masko in razdaljo varovati sebe in druge in omejevati mnoge stike, se tudi tako učimo skrbi za drugega. Učimo se iznajdljivosti v iskanju novih poti, da drugega dosežemo, mu izkažemo pozornost, mu pomagamo.

Predvsem pa so preizkušnje, ki jih živimo in ki jih doživljamo v skrbi za drugega, klic, da bi odkrivali resnični Vir veselja do življenja, ki ne presahne.

»Mi smo spoznali ljubezen, ki jo ima Bog do nas, in verujemo vanjo« (1Jn 4, 16), je ta Vir opisal apostol Janez. Ta Vir, Božja ljubezen, nam omogoča potrpežljivost in vztrajnost v dobrem, da skrb za drugega ne postane breme in muka, ampak je ta skrb vedno znova sveža, vedno znova (spet) ljubeča. Tako postaja skrb za drugega blagoslov in sreča tudi za nas. »Mi vemo, da smo prešli iz smrti v življenje, ker brate ljubimo.« (1Jn 3,14).

Začetek tedna za življenje bo s sveto mašo na Brezjah, v nedeljo 3. oktobra ob 16. uri (upoštevajoč takrat veljavne epidemiološke razmere in ukrepe). Maševanje bo vodil g. Marko Košir, župnik v Mengšu. Na spletni strani https://gibanjezazivljenje.si/teden-za-zivljenje/  bodo objavljena razmišljanja in videoprispevki.  Stran bomo dopolnjevali.

Zakjuček tedna za življenje bo v nedeljo 10. oktobra. Krajše razmišljanje ob nedeljski Božji besedi bo objavljeno na spletni strani in v reviji Magnificat (10/2021).

s. Mirjam Cvelbar, Društvo Gibanje za življenje

Vir: Katoliška Cerkev

Déli s prijatelji!