Loading Dogodki

Poletje nas spominja na počitnice, dopuste, sprostitev in še toliko drugih stvari, ki spremljajo poletne dneve. Kristjanovo poletje pa svoj višek doživlja v prazniku Marijinega vnebovzetja, ki verne kristjane povabi na romanja v številne božjepotne cerkve. S temi romanji pokažemo svoje zaupanje v Marijino priprošnjo, izražamo svojo hvaležnost za uslišanja, ki smo jih bili deležni, in dejavno pokažemo, da ohranjamo krščanske korenine naših prednikov in si prizadevamo, da bi ostajale žive in globoke tudi za tiste, ki pridejo za nami. Praznik bo slovesen tudi v našem narodnem in škofijskem Marijinem svetišču na Brezjah. Mariji se hočemo zahvaliti za vso podporo in pomoč, ki smo je bili deležni v preteklem letu, letu zahtevnih preizkušenj, v katerem pa sta se pokazali naša solidarnostna zrelost in pripravljenost pomagati drug drugemu.

Zavedamo pa se, da bomo morali še naprej biti odgovorni in vztrajni pri premagovanju virusa, še večje zaupanje in upanje pa bomo potrebovali, da se bomo upirali virusu nasprotovanja in delitve, ki globoko prizadene narodovo tkivo. Goreče bomo moliti tudi za mir na svetu, na poseben način za trpečo Ukrajino, saj zaradi dolgotrajnosti agresije ne sme pogrešati našega sočutja, molitvene bližine in konkretne pomoči.

Mariji bomo zato priporočili našo Cerkev, naše družine, naše izseljence in zdomce. Priporočili ji bomo vse, ki so v naši državi odgovorni za skupno dobro in za pozitivno naravnanost naših medsebojnih odnosov. Priporočili ji bomo tudi našo državo.

Zaradi razmer, v katerih živimo, pa ji bomo priporočili tudi Evropo in svet.

Vse duhovnike vabim, da pri prazniških mašah 15. avgusta skupaj s svojimi verniki zmolijo molitev izročitve slovenskega naroda Mariji. Najdemo jo v Cerkvenem molitveniku na str. 264.
Glavna romarska maša na Brezjah bo ob 10.00.

Pri tej maši bomo še posebej slovesno obnovili izročitev našega naroda Mariji, saj letos obhajamo tridesetletnico, odkar je nadškof dr. Alojzij Šuštar na Brezjah prvič izročil slovenski narod Mariji.

Vse iskreno vabim, da priromate na Brezje. Skupaj bomo obhajali praznik Marijinega vnebohoda in skupaj se bomo ozirali v tisto prihodnost, ki jo je Gospod pripravil vsem, ki ga ljubijo.

Msgr. Stanislav Zore OFM,
nadškof

 

Déli s prijatelji!