Loading Dogodki

Na Ponikvi, rojstnem kraju blaženega Antona Martina Slomška, zavetnika kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva, bo v nedeljo, 13. oktobra 2019, 16. vseslovensko srečanje kmetov in vseh, ki jim je kmetijstvo blizu. Srečanje se bo odvijalo pod geslom »Ni dobro delo, če ni veselo«.

Srečanje se bo pričelo v cerkvi sv. Martina na Ponikvi, kjer bo ob 12. uri ob somaševanju duhovnikov sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Sodeloval bo tudi evangeličanski škof Geza Filo. S petjem bodo mašo obogatili člani moškega pevskega zbora Lipovc iz Prekmurja. Ob 14. uri se bo druženje nadaljevalo s slavnostno akademijo pred Slomškovo rojstno hišo na Slomu. Osrednji gost na akademiji bo slovenski pisatelj, publicist in popotnik Ivan Sivec.

Na Slomu bo možen ogled hiše, kjer se je leta 1800 rodil Anton Martin Slomšek. V njej je prikazana življenjska pot velikega duhovnika, vzgojitelja in narodnega buditelja. Tokrat bo na ogled tudi razstava o  življenjski poti Franca Lombergarja, pionirja sadjarjenja v Sloveniji ter misijonarja sadjarskega znanja.

Pri izvedbi srečanja poleg Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije sodelujejo občina Šentjur pri Celju, župnija Ponikva in številni prostovoljci.

Za udeležence, ki nimajo možnosti prevoza, bodo po nekaterih območnih enotah Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije organizirani avtobusni prevozi. Kontaktne številke za prijave so objavljene na spletni strani www.kgzs.si.

Vir: Katoliška Cerkev.

Déli s prijatelji!