Loading Dogodki
1. septembra 1907, na angelsko nedeljo, je škof Anton Bonaventura Jeglič z zlatima kronama okrasil Marijo in Božje Dete v njenem naročju. S tem slovesnim dejanjem je okronal milostno podobo Marije Pomagaj.

Katoliška Cerkev ima navado, da krona podobe, ki so pri ljudeh posebno v časteh. Odkar so se na Brezjah dogajala izredna uslišanja, je vse bolj živa postajala misel, da bi kronali tudi podobo Marije Pomagaj. Željo so sprožili frančiškani velik Marijin častilec škof dr. Anton Bonaventura Jeglič pa je prosil za potrebno dovoljenje v Rim.
Apostolski Sedež je prošnjo uslišal in prosilca samega pooblastil, da kronanje izvrši. Za to slovesnost so izbrali angelsko nedeljo, 1. septembra 1907.
Že na predvečer se je zbralo veliko ljudi, cele množice pa so prihajale na Brezje še v nedeljo zjutraj z vlaki, vozovi, s kolesi, peš. V cerkvi so se navsezgodaj začele maše in se vrstile druga za drugo, spovednice so bile oblegane, tisoči so prejeli Sveto Obhajilo.
Ob devetih se je zbralo na Brezjah nad 30.000 vernikov, ki jih je privabila ljubezen do Matere Marije. Škof Jeglič je, obdan z več kot sto duhovniki, z zlatima kronama okrasil Marijo in Božje Dete v njenem naročju. Kroni je izdelal znani zlatar Ivan Kregar v Ljubljani. Angelska nedelja je od takrat poseben praznik za Brezje.

Posebej slovesno bo letos, ko praznujemo 110. obletnico kronanja milostne podobe Marije Pomagaj.

PROGRAM PRAZNOVANJA:

Zunanja slovesnost bo v nedeljo, 3. septembra, ob 10. uri – slovesnost bo vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.
Na predvečer praznika, v soboto, 2. septembra, bo po večerni sveti maši sledila procesija z milostno podobo Marije Pomagaj in lučkami po vasi.
Po procesiji, ob 20.30, bo v baziliki koncert Slovenskega okteta. Predstavili se bodo s programom Marijinih pesmi.

Lepo vabljeni, da skupaj proslavimo 110-jubilej kronanja milostne podobe Marije Pomagaj.

Vir: spletna stran marija.si

Déli s prijatelji!