V teh dneh se na ozemlju Nadškofije Ljubljana z različnimi dogodki začenja jubilejno leto ob 550-letnici njene ustanovitve. Cesar Friderik III. (1415–1493) je 6. decembra 1461 namreč ustanovil ljubljansko škofijo, devet mesecev kasneje, 6. septembra 1462, pa jo je papež Pij II. (1458–1464) potrdil. Leto zatem je bil imenovan in posvečen prvi ljubljanski škof Žiga grof Lamberg.

Duhovniki na ozemlju ljubljanske nadškofije so že v nedeljo, 4. decembra 2011, pri mašah brali pastirsko pismo nadškofa Antona Stresa ob začetku jubilejnega leta. V torek, 6. decembra 2011, ob 11.00, je v galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili monografijo z naslovom Ljubljanska škofija 550 let, ki jo je uredil vodja Nadškofijskega arhiva dr. France M. Dolinar. V nadaljevanju kulturnega dogodka, ki ga je popestril zbor ljubljanskih bogoslovcev, so v dvorani v kletnih prostorih odprli razstavo dokumentov in nekaterih eksponatov z naslovom Ljubljanska škofija 550 let.


V nedeljo, 11. decembra 2011, ob 16.00, bo ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres s slovesno mašo v stolnici sv. Nikolaja uradno odprl začetek jubilejnega leta. Organizatorji so k somaševanju poleg duhovnikov povabili slovenske škofe iz domovine in tujine. Za glasbeni del bogoslužja bodo poskrbeli pevci mešanega pevskega Zbora svetega Nikolaja Litija pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič, sodeloval pa bo tudi priložnostni orkester. Izvedli bodo naslednji program:


Vstop: D. Močnik – Jubilej 2000 – izvajata zbor in orkester
Kyrie: H. Sattner – Missa Serafica – izvajata zbor in orkester
Gloria: H. Sattner – Missa Serafica – izvajata zbor in orkester
Psalm: A. Mav – Kjer je resnična ljubezen – izvaja zbor a capella
Aleluja: D. Močnik – Aleluja, Jaz sem vinska trta – izvaja zbor a capella
Darovanje: B. Šček – K nebu povzdignimo solzne oči – izvajata zbor in organist
Sanctus: H. Sattner – Missa Serafica – izvajata zbor in orkester
Agnus Dei: H. Sattner – Missa Serafica – izvajata zbor in orkester
Obhajilo: H. Sattner – Hostija ti najsvetejša – izvaja zbor a capella
L. Mav – Tiho moli cerkev vsa – izvajata zbor in organist
F. Gruber – Sonce že zahaja (Ave Marija) – izvaja zbor a capella
Sklep: G. F. Händel – Aleluia (iz Mesije) – izvajata zbor in orkester


Ob sklepu maše (pred blagoslovom) bodo predstavniki Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov nadškofu izročili luč miru iz Betlehema. Pri maši bo nadškof navzočim podelil tudi papeški blagoslov s popolnim odpustkom.


Slovenost bo neposredno prenašal Radio Ognjišče.

Objavljeno 06. 12. 2011

Podobni prispevki