V naši družini obhajamo …

tretjo postno nedeljo

 

Uvod

Današnji evangelij opisuje nenavadno Jezusovo dejanje. Z bičem je iz templja izgnal prodajalce živali in menjalce denarja. Ko so verski voditelji zahtevali znamenje, s kakšno oblastjo to dela, jim je dejal: »Podrite ta tempelj in v treh dneh ga bom postavil.« (Jn 2, 19)

Evangelist Janez je te nenavadne besede pojasnil za svoje krščanske bralce: »On pa je govoril o templju svojega telesa.« (Jn 2, 21)

Jezusovo znamenje je namreč križ, na katerem bo umrl, in njegovo slavno vstajenje, ko bo tretji dan  vstal od mrtvih. Zato pravi, da lahko tempelj podrejo, saj je čas templja, zidanega s človeškimi rokami, minil. Prihaja namreč nov tempelj; to je Jezusovo telo – Vstali, ki zbira svoje ljudstvo v zakramentu svojega telesa in krvi. Z Jezusovim križanjem se poruši stari tempelj. Z njegovim vstajenjem pa se začne nov način češčenja Boga.

 

Današnja Božja beseda

Pojdite na hozana.si, kjer najdete besedila Božje besede za tretjo postno nedeljo.

 

Dejavnost, ki spodbuja izkušnjo vere

Jezusovo telo je danes Cerkev, ki jo gradimo verniki. S svojim življenjem torej pričujemo Zanj. Zato smo odgovorni za svoja dejanja, odgovorni smo za besede, ki jih izrečemo, za zgled, ki ga dajemo. V tem postnem času lahko bolj prisluhnemo Božjemu glasu in razkrinkamo naše skušnjave, naša slaba nagnjenja, ki nas bremenijo in odtegujejo od prave sreče, od bližnjega, s tem pa tudi od Gospoda.

Postna spodbuda v tem tednu nas vabi, da poiščemo svojo razvado in se ji odpovemo. Na drevo, ki smo ga izdelali na začetku postnega časa, za vsako premagovanje nalepimo en drevesni list.

 

Vprašanja za pogovor

Kako se počutim, ko npr. pojem zadnji košček slastnega maminega peciva, ki si ga želi tudi brat ali sestra? Je še vedno tako dobro ali mi postane malo tesno pri srcu? Zakaj?

 

Molitev

Dobri Jezus, mnogo stvari nas skuša ločiti od tebe in od ljudi, ki jih imamo radi. Pomagaj nam, da se bomo trudili biti z vsemi dobri kot si ti dober z nami. Amen.

 

Prilagojeno po: zloženka Trenutki za družino, Župnija Ljubljana-Koseze