V naši družini obhajamo …

pepelnično sredo

 

Uvod

Na pepelnično sredo se prične postni čas, ki nas spominja, da je življenje kratko in minljivo. Pri današnjem bogoslužju, med obredom pepelenja, nas bo na to spomnil tudi duhovnik, ko bo izrekel besede: “Pomni človek, da si prah in da se v prah povrneš!” Postni čas je čas, ko se še posebno zavemo svoje grešnosti in minljivosti.  Naše odpovedi in dobra dela v postnem času, ki so izraz naše hvaležnosti za vse, kar je za nas storil Bog, so majhne spremembe, ki nam pomagajo rasti in sprejemati trajne odločitve za dobro v svojem življenju. (Po današnji molitvi si preberite, kakšna je postna postava.)

 

Današnja Božja beseda

Pojdite na hozana.si, kjer najdete besedila Božje besede za pepelnično sredo.

 

Dejavnost, ki spodbuja izkušnjo vere

Na večji kos tršega papirja rjave barve (šeleshamerja ali lepenke) narišite drevesno deblo z vejami in drevo izstrižite. Z lepilnim trakom, ki ne pušča sledi na stenah (t. i. lepilni trak za steno), drevo nalepite na eno izmed sten vašega stanovanja. Nato iz tršega papirja zelene barve izrežite drevesne liste, iz papirja nežne roza barve pa cvetove. Oboje shranimo v posebno košaro.

Kot narava v tem letnem času še miruje, je včasih mrtvo tudi naše srce, kadar v njem ni pripravljenosti za dobra dela in pozornosti do ljudi, s katerimi živimo. Čez dober mesec dni, ko bo v deželo prihajala pomlad, bo zabrstela in vzcvetela tudi narava. Tako zabrsti in zacveti tudi naše srce, ko smo dobri in pozorni do svojih bližnjih. Vsak večer se ob večerni molitvi spomnimo, kaj dobrega smo v tem dnevu storili drugim, kako smo bili do njih pozorni, kako smo jih razveselili in čemu smo se odpovedali. Za vsako dobro delo ali odpoved  vsak družinski član na drevo nalepi po en drevesni list. V velikem tednu, ki sledi cvetni nedelji, še posebno v svetem tridnevju, se pridružimo Jezusu na na njegovi poti trpljenja in velikonočne skrivnosti, po kateri  nam je Bog podaril odrešenje. V tem tednu za vsako dobro delo ali odpoved namesto listov na drevo lepimo cvetove.

 

Spodbuda za pogovor

Kot družina razmislite ne le o tem, čemu se boste v postu odpovedali, ampak tudi o tem, kaj boste v postnem času dobrega naredili za druge, kako jih lahko razveselite, jim izkažete skrb in ljubezen.

 

Današnja molitev

Gospod Jezus, pomagaj nam, da bomo pozorni na potrebe ljudi, s katerimi živimo. Pomagaj nam, da se bomo znali odpovedati sebi in pomagati drugim. Amen.

 

Postna postava

Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti:

Strogi post je na pepelnično sredo in na veliki petek. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.

Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi  zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.

Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb …), post in zdržek odpadeta!

Dodatek: verjetno ni treba poudarjati, da potratno uživanje v morskih jedeh na postne petke ni skladno s spokornim vidikom zdržnosti. Naš post in zdržek nas spominjata žrtev Jezusovega življenja in sta načina, kako našo žrtev pridružiti njegovi.