Naša družina obhaja …

božično devetdnevnico (16. do 24. decembra)

 

Uvod

Devetdnevnica je devetdnevna priprava na obhajanje božiča. V teh dneh se pri sveti maši ob prepevanju posebnih napevov in ob procesiji otrok, ki ob pesmi Poslušajte vsi ljudje z lučkami spremljajo kipca Marije in Jožefa spomnimo, kako sta Marija in Jožef v Betlehemu iskala prenočišča.

 

Današnja Božja beseda

Pojdite na hozana.si, kjer najdete besedila Božje besede za vsak dan devetnevnice.

 

Dejavnost, ki spodbuja izkušnjo vere

Devet dni priprave na božič se imenuje devetdnevnica. Predstavlja tudi devet mesecev Marijine nosečnosti. V teh dneh pred božičem se poleg rednega obiska božične devetdnevnice spomnimo vseh žensk na svetu, ki pričakujejo rojstvo otroka. Kako lahko pomagamo tistim ženskam, ki nimajo vsega, kar potrebujejo za prihod svojega otroka? Poiščite župnijsko karitas (ali materinski dom), ki bo sprejela nova ali rabljena otroška oblačila in potrebščine za dojenčka. Predstavljajte si veselje mamice, ki bo svojega otroka lahko ovila v toplo in mehko dekico! Če morda  otroka pričakuje tudi kakšna mamica, ki jo osebno poznate, jo lahko prav tako razveselite s skromnim darilcem za otroka, s katerim ji boste sporočili, da se skupaj z njo veselite novega življenja.

 

Spodbuda za pogovor

V času božične devetdnevnice pojemo pesem Poslušajte vsi ljudje. Ali mi prepoznamo ljudi v potrebi? Zakaj? Kako jih lahko »spustimo« v svoje življenje?

 

Današnja molitev

Jezus, Marija in Jožef, pozdravljamo vas ne le v našem domu, ampak tudi v naših srcih. Pomagajte nam, da vas bomo prepoznali v obrazih tistih, ki so ubogi in v potrebi. Amen.