Mathilde de Robien, Zakaj so priženjeni oz. primoženi sorodniki bolj dar kot breme? (Vir: Aleteia)

Čeprav znajo biti odnosi z njimi pogosto napeti, je tu nekaj razlogov, zakaj jih je vredno negovati …

Stoletja že iz priženjenih oz. primoženih sorodnikov nastaja mnogo šal, še posebno tistih, ki zadevajo tašče in taste. V številnih parih slednje imenujejo za zmaje, le če imate srečo za »mame« in »očete«. Številni pari izkušajo milijone problemov in čustev, ko se učijo, kako se obnašati z družino drug drugega. Vseeno, ko se na dan vaše poroke obe družini povežeta, ta povezanost ponuja veliko, morda več kot si lahko mislite. …

Če ne pomislimo zgolj na hladne, pravne vidike sorodstva in na novo družino gledamo kot na lepo darilo od Boga, kar v resnici lahko je, morda družina mojega zakonca ne bo čutila bremena …

Za vse tiste, ki niso prepričani, da so njihovi novi sorodniki blagoslov in ki nimajo zelo harmoničnih odnosov s sorodniki svojega zakonca, imamo v nadaljevanju predstavljenih še več razlogov, da sprejmejo dar, ki jim ga ta nova družina prinaša – čeprav to morda včasih zahteva, da se ugriznejo v jezik, zmolijo molitev, se trudijo za odpuščanje in tako naprej.

Sorodniki so dar za našega zakonca, za nas same in za najine otroke. Ne zanemarjajmo jih!

Morda vaši sorodniki živijo predaleč stran, da bi pazili za vaše otroke ob koncu tedna, morda nimajo avtodoma, ki bi vam ga posodili za počitnice, morda vam tašča ne ponuja kozarčkov doma izdelane marmelade in morda povrh vsega nimate skupnih zanimanj; in tako drug drugemu nimate kaj reči, kar odnos naredi za čuden. Morda boste rekli, da so vaši sorodniki daleč od tega, da bi bili dar. Toda so, in tu je nekaj razlogov, zakaj je tako.

Za vaš zakon. Dejstvo, da se družina vašega zakonca razlikuje od vaše, je dragoceno darilo samo v sebi. Zakon je neke vrste kulturni šok med dvema družinama, ki se lahko med seboj razlikujeta na številne načine: socialno, finančno, geografsko, kulturno ali po življenjskem stilu. Pogosto se zaradi teh razlik pojavijo nerazumevanja in trenja. Kljub temu ima tudi zahvaljujoč tem razlikam par moč, da se oblikuje, da izbira družinske navade iz ene in iz druge družine ali se odloči, da bo določene navade opustil.

Če dobro pomislite, to, kdo ste, ni prišlo od nikoder. Vsako osebo pogojujejo izobrazba, družinsko okolje, otroštvo in tega ne morete kar izbrisati. Del tega, da odrastemo je, da iz vsega tega izberemo, kar je dobro tako za nas kot za zakonca. Vaši sorodniki po zakončevi strani so varuhi njegove družinske dediščine, ki predstavlja cel kup možnosti, iz katerih lahko par ustvari svoj lastni svet in razvija lastne vrednote, ki so jima ljube. Vaši sorodniki po zakončevi strani morajo imeti nekaj dobrega, kar lahko ponudijo, sicer vi ne bi izbrali za svojega moža oz. ženo njihovega sina ali hčere!

Za vas same. Če poznate svoje sorodnike po zakončevi strani, poznate to, kar je vašega zakonca oblikovalo v osebo, kakršna je danes. To vam posledično pomaga celo bolje razumeti in ljubiti vašega moža ali ženo. Zato je trud za dobro razumevanje s sorodniki zakonca vreden napora. Če dobro poznate vaše sorodnike, še povečate svoj krog ljubljenih oseb, na katere lahko računate, ko ste v potrebi.

Za vaše otroke. S tem, ko vaši otroci preživljajo čas s svojimi sorodniki, jim nudite privilegij vedenja, od kod prihajajo. To jim daje priložnost, da ustvarjajo tesne vezi s svojimi starimi starši, lepe spomine z bratranci in sestričnami in povezanost s tetami in strici.

Kako zagotoviti, da ta dar ne bo postal breme?

Zelo lahko se zgodi, da odnosi s sorodniki zapadejo v past, ki lahko ogrozijo vaš odnos z njimi in morda celo vaš zakon: nenehno vmešavanje, kritikastrstvo, manipulacije, ljubosumje, indiferentnost ali posesivnost. Preden vam stvari uidejo iz rok, je pomembno ustvariti nekaj distance in se naučiti komunicirati jasno in diplomatsko.

Poiščite pravo distanco. Od pradavnine je človek razpet med dve svetopisemski zapovedi: »Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta eno meso« (1 Mz 2,24) in »Spoštuj očeta in mater, kakor ti je zapovedal Gospod, tvoj Bog, da se podaljšajo tvoji dnevi in da ti bo dobro na zemlji, ki ti jo daje Gospod, tvoj Bog!« (5 Mz 5,16). Hvala Bogu je ti dve zapovedi mogoče povezati tako kot prerezanje popkovine ne pomeni pretrgati vse vezi. Med njima je množica priložnosti najti pravo mesto in ustvariti zdrav in uravnotežen odnos, ki zadosti željam vseh. Pomembno se je vedno zavedati, da je najpomembnejši vajin zakon.

Naučite se komunicirati. Komunikacija z vašimi sorodniki zna biti zelo občutljiva tema. Najprej zato, ker dve različni plemeni običajno ne razumeta drug drugega na pravi način: vsako zanimanje je hitro lahko dojeto kot vmešavanje, diskretnost pa kot indiferentnost. Stvari se lahko zapletejo, ko skušaš sprejeti sporočilo in obenem ohraniti družinsko harmonijo. Da bi to učinkovito delovalo, so ključne štiri stvari: izogibajte se vsaki kritiki in obtožbam; povejte stvari na konstruktiven in pozitiven način; uporabite humor in predvsem: če je nujno, naredite korak nazaj. Če vaša tašča meri na vaše pomanjkanje organizacije ali kuhinjskih veščin, ne dramatizirajte situacije, ne čutite se krive; veliko je stvari, ki jih znate opraviti odlično! Ne odgovarjajte na žaljiv način kot na primer: »Sebe poglejte!« Raje sprejmite, da niste ravno organizirani in da vaše kuhinjske veščine ne blestijo, a vi in vaša družina ste srečni in zadovoljni tudi s tem.

Ko se odnosi zakomplicirajo, se osredotočite na svojo željo ljubiti in se naučite odpuščati.

Včasih so situacije takšne, da se lahko zdi nemogoče ljubiti ali celo družiti se s svojimi sorodniki. Če je npr. svakinja nezdravo ljubosumna, ali če tašča svoji snahi ne reče niti besede (ali se celo pretvarja, da ta ne obstaja) ali če misli, da noben zet ni dovolj dober za njeno princeso ali če je tast po smrti svoje žene nenadoma postal nasilen. V teh primerih je tlakovana vaša pot k svetosti! Edina možnost, ki ostaja je, da razumete in sprejmete psihološke pasti in preobrate, ki ljudi vodijo, da se vedejo na te neprimerne, zlobne ali agresivne načine … in jim odpustite.

Včasih jim moramo samo dati čas. Tašča ali tast, ki vas sprva ne sprejmeta, bosta morda leta kasneje prepoznala, da ste njuno hčer ali sina resnično osrečili. Morda boste celo skrbeli za ostarele starše vašega zakonca in vaša velikodušnost v teh trenutkih jim bo morda omehčala srca. In seveda – molitev za vso družino – vašo in vašega zakonca, je nujna. Sčasoma, in z dobro mero ponižnosti, prijaznosti in potrpežljivosti, se bodo oblikovale ali na novo oblikovale družinske vezi vaše razširjene družine, ki ste jih prejeli na dan svoje poroke in pokazale svojo resnično vrednost.

Več na: https://aleteia.org/2017/11/14/why-in-laws-are-more-of-a-gift-than-a-burden/