Cerith Gardiner, Devet razlogov, zakaj ne morete imeti preveč bratrancev in sestričen (Vir: Aleteia)

S krčenjem članov družine, postajajo tudi bratranci dandanes redkejši. Tu je nekaj razlogov, zakaj se jih je treba veseliti!

Ko ljudje vidijo, da imam štiri otroke, običajno zelo spodbudno govorijo o moji veliki družini, sama pa se smejim, saj mi ni uspela niti polovica od tega, kar so ustvarili moji starši in ob tem se počutim precej neuporabna. Ne da bi se zabavala z  mislijo, ali bi sama zmogla  imeti devet otrok, a resnično cenim veselje, ki ga prinaša brezpogojna ljubezen številnih sorodnikov.

S svojimi otroki sem govorila o tem, kakšno bi bilo njihovo idealno število otrok in kot njihovi sodobniki so precej naravnani k temu, da bi imeli enega ali dva otroka (razen enega izmed sinov, ki bi jih imel 11, a sem prepričana, da so njegovi motivi povezani s športom…), tako da se zdi, da bo naslednja generacija spet razpolovljena. In to se ne dogaja samo v naši družini, na splošno število otrok v družini upada… In ob tem upada tudi veselje, ki prihaja s tem, da smo del širše družine.

Da bi zagotovila, da bodo moji otroci in njihovi otroci imeli ljudi, na katere bodo lahko računali, se naša družina zateka k bratrancem in sestričnam. Ti čudoviti družinski člani, povezujejo vse, kar imamo radi pri svojih sorodnikih in pri najboljših prijateljih. Ponujajo brezpogojno bratsko ali sestrsko ljubezen – ki seveda vključuje tudi prepire, če si z njimi 24 ur na dan – kar se zdi res popolno. In še druge so prednosti tega, če si blizu bratrancem in sestričnam.

Hitro odobrena družba

Ko se spoprijateljimo s prijatelji in jih predstavimo svojim družinam, upamo, da jih bodo naši starši sprejeli. Bratranci in sestrične so si njihovo odobravanje pridobili že s svojim rojstvom. In ko želijo starši svojim otrokom ponuditi več samostojnosti, je to veliko lažje, če je blizu njihovih otrok tudi njihov bratranec ali sestrična, ki jih spremlja.

Podpora in zaščita

Kot otroški tovariši bodo tudi bratranci in sestrične deležni istih prehodov v odraslost (ob istem času ali ne). Razumeli bodo, kaj drugi doživlja, bodo rama, na katero se lahko nasloniš in lažje kot drugi sorodniki bodo našli nasvet, ki ga bo mogoče sprejeti (med bratranci namreč ni bratskega rivalstva!). Lahko se bodo zanašali drug na drugega na način, ki ne bo vodil k očetu ali mami, obenem pa jim bodo vedno pri srcu interesi drugega. In ob doživljanju čustvenih premikov kot so babičino umiranje ali soočanje bratranca z rakom, ali bratova poroka, bodo razumeli vse te občutke, ne da bi jih morali izreči.

In ta podpora ponuja tudi trdno varnost. Če se kdo želi bratranca ali sestrično verbalno ali fizično lotiti, ni nič boljšega kot velik ali majhen junaški bratranec, ki pride in reši dan!

Razume delovanje vaše družine

Seveda imamo vsi sorodnika ali dva, ki je, bi lahko rekli, nekoliko bolj težaven kot ostali, a še vedno jih imamo radi. Preveč zgovorna teta, godrnjav stric, nečakinja, ki igra na svoj inštrument izjemno glasno; vsaka družina jih ima in pogosto so tarča šale ali dveh. Pravzaprav so te neprijetnosti tiste, ki vašo družino delajo za edinstveno in nič ni boljšega, ko drugi vedo, kako deluje vaša družina. Če se svojemu bratrancu ali sestrični pritožujete nad teto Emo, ki je spet pojedla vse pecivo ali o tem, da vas mama ne pusti na koncert to ni nekaj posebnega, saj če to bratranec ali sestrična ve,  to ne spremeni vašega odnosa do teh sorodnikov. Za bratrance in sestrične je čudovito, če lahko delijo svojo hvaležnost, ki jo čutijo do svoje družine. Samo oni vedo, kako odličen je dedek v tem, da ljudi pripravi do smeha.

Počitnice

V moji družini počitnice niso počitnice, če ni poleg tudi enega ali dveh bratrancev ali sestričen. To so časi, ko nastajajo srečni skupno preživeti trenutki. Bratranci in sestrične so sinonim za te občutke veselja in vsi se jih v svojem življenju veselimo. To je nekaj dobrega tudi za tete in strice. Tako se lahko skupaj zabavajo z otroci svojih bratov in sester, jih razvajajo, jih učijo novih veščin in jih brez zamere oštejejo. In kar je najpomembnejše: s tem ponudijo zabaven čas tudi svojim otrokom.

Družinska srečanja nikoli niso dolgočasna

Kot otroci smo pogosto hodili od enega družinskega srečanja na drugo: velika nedeljska kosila, krsti, poroke, rojstnodnevne zabave. In kaj bi tam brez bratranca ali dveh, s katerim smo tekali naokrog? Klapa bratrancev ne poskrbi zgolj za to, da drug drugega zamotijo, zagotavljajo tudi prepotrebno zabavo (in občasno slabo voljo) za starejše generacije.

Ohranite družinsko tradicijo živo

Vsi poznamo družinski recept ali dva, ki ju ni mogoče prekositi ali božični obred, ki je za našo družino značilen in ga obnavljamo iz leta v leto. Vse to se rojeva iz ljubezni in spoštovanja drugega in ohranjanje za prihodnje generacije daje otrokom smisel preteklosti in pripadnosti, ki jim pomagata, da se čutijo varni in ljubljeni.

Starost ni pomembna

Najboljša stvar glede bratrancev in sestričen je, da starost ni pomembna. Ko je med njimi velika starostna razlika se veliki igrajo z mlajšimi, nobeden ni izpuščen. In če se to že zgodi, sta tu teta ali stric, ki to takoj rešita. Bratranci in sestrične se lahko v katerikoli starosti učijo drug od drugega, ne glede na to, ali gre z menjavanje plenic zadnjemu članu družine ali najstnika, ki želi pokazati, kako zna ribariti. Vsak je pomemben in tega se ne da izbrisati.

Vseživljenjski prijatelj

Če imaš trdnega prijatelja, imaš prijatelja za vse življenje. Nekdo, ki je bil s tabo v dobrem in v slabem, je vedno ob tebi. Ko listata po družinskem foto albumu (ali klikata po fotografijah, shranjenih v računalniku), se oba nasmehneta iz istih razlogov. Nekaj zelo lepega je v teh spominih, ki si jih delita in ki jih drugod ni lahko najti.

Brez pričakovanj

Nenazadnje so bratranci in sestrične v življenju drug drugega lahko prisotno različno intenzivno. Včasih nas izobraževanje ali oddaljenost za nekaj časa ločita, ali pa ti živijo v tujini in jih le redko vidimo. Kakorkoli lepota odnosa z bratranci in sestričnami je ravno v tem, da je takrat, ko se srečamo, vse tako kot se nič ne bi spremenilo (tudi družbeni mediji nam v veliki meri pomagajo ohranjati stik); temeljni kamen naklonjenosti je bil postavljen že pred leti in je trden.

Da bi se tega bolj zavedali ima naša družina vsako leto dan bratrancev in sestričen. 24 (in še prihajajo) vnukov moje mame in očeta se zbere skupaj, da poje veliko torte in spije veliko pijače, skače po trampolinu in praktično opustoši vrt. To je dan, ki je posvečen prav njim in vsakdo se potrudi, da pride in se igra s svojimi malimi bratranci in sestričnami. To je čas, ko lahko spoznajo, kako srečni so, da imajo drug drugega (in torto) in to je čas, da tudi starši utrdimo bratske vezi, ki jih obdaja cirkus naše družine.

Več na: https://aleteia.org/2017/08/28/9-reasons-why-you-cant-have-too-many-cousins/