Mojca Bertoncel (ŠUL), Z otroki na poti v adventno skrivnost …

Za otroke je adventni čas posebno dragocen, saj se v njem učijo umetnosti pričakovanja. Poln je skrivnostnosti in vprašanj, kako je Bog postal otročiček, ki je rasel v Marijinem naročju. Čarobnost tega temnega obdobja leta, zavetje doma vseeno napolni s posebno toplino. Vsi pa se vadimo potrpežljivosti v pričakovanju Jezusovega rojstva. In kako lahko v našem domu pripomoremo k temu, da bo to za naše otroke res bogat čas cerkvenega leta?

  1. Adventni venček izdelajmo skupaj z otroki

Čeprav vam morda ob vseh obveznostih zmanjkuje časa, si ga le vzemite toliko, da boste skupaj z otroki v naravi nabrali zelenje in izdelali adventni venček. Nanj pritrdite štiri svečke, ki naj bodo vijolične ali rozne barve. Za otroke bodo ti skupno preživeti trenutki z družino, postali dragocen spomin na otroštvo.

Otrokom razložite, da Jezusovo rojstvo na poseben način pričakujemo zadnje štiri nedelje pred 25. decembrom, ko obhajamo njegov rojstni dan. Vsako nedeljo na adventnem venčku prižgemo eno svečko več. Ko ob venčku molite (npr. večerne molitve), ugasnite luči v prostoru, kjer molite. Otroci bodo opazili, da je z vsako nedeljo več svetlobe, Jezusovo rojstvo se približuje.

  1. Adventni koledar

Ste morda pomislili na to, da bi bil vaš adventni koledar lahko nekaj posebnega? Ne tak kot so koledarji različnih trgovskih in drugih podjetij, ki morda skrivajo sladke dobrote. Morda bi adventni koledar lahko beležil vaša dobra del in pozornosti do članov vaše družine in vseh ljudi, s katerimi se v tem času srečujete.

Na spletnih straneh za okrasitev doma (npr. Pinterest) najdete številne ideje, kako izdelati adventni koledar. Uporabite eno izmed njih ali pa izdelajte čisto svojega. Pri izdelavi bodite pozorni na to, da bo koledar nudil možnost oddaje lističev in bo neke vrste »nabiralnik« (npr. tako, da boste vsak dan adventnega časa zaznamovali v obliki ličnih kuvert, škatlic …). Vanje boste namreč vsi člani družine vsak dan oddali listek, katero dobro delo ste danes naredili za svoje sodelavce, sošolce, vrstnike, sorodnike, prijatelje ali ljudi, ki ste jih naključno srečali. Zvečer ob večerni molitvi preberite vse lističe in si podelite veselje nad tem, da ste s svojimi dejanji lahko osrečili druge.

  1. Adventne zgodbe: Moj čas za Jezusa in za bližnjega

Pred spanjem skupaj preberite zgodbo iz adventnega koledarja, ki ga pripravlja Misijonsko središče Slovenije in se pridružite svetovni otroški misijonski akciji. Letos nas vabi k razmišljanjem o tem, kako različna ljudstva in verstva razumejo in preživljajo čas. Kako pa čas uporabljamo v naši družini? Ali ga porabljamo za Jezusa, za svoje bližnje, za dobra dela?

4. #Deli Jezusa: Si upaš?

Skupaj si oglejte prispevke, kako si ljudje, med katerimi živimo upajo delati dobro. Si upamo tudi mi?