Katrina Fernandez, Poučevati otroke v veri na star, preverjen način: z nepopolnim zgledom (Vir: Aleteia)

Naši starši niso imeli Pinteresta in spletnih strani, ki bi jim pomagale k temu, da bi se čutili nezadostni. Vere so nas učili kakor so vedeli in znali.

 

Draga Katrina,

kako naj svoje malčke poučujem v veri. Bojim se, da gre večina svetopisemskih zgodb, skozi eno uho noter in skozi drugega ven, obenem pa res ne maram medlih in poenostavljenih svetopisemskih zgodb, ki jih je za malčke precej. Naj se osredotočim na poučevanje temeljev, kot so molitve, zapovedi, kreposti in preproste svetopisemske zgodbe? Skrbi me, da ne bi hotela prekmalu preveč in po drugi strani, da ne naredim dovolj.

Karissa

 

Draga Karissa,

mislim, da je skušnjava narediti vse popolno pri sodobnih starših zelo prisotna in krha naše samozaupanje, če ne zaupamo svojemu notranjemu starševskemu čutu. V sebi vemo, kaj je dobro za naše otroke, toda vedno imamo tisti glodajoči občutek dvoma, do katerega pride z iskanjem popolnosti. Skrbi te, da si preveč prizadevaš, a ne dovolj, ker želiš vse narediti kot je prav. Biti starš pomeni zapustiti idejo o točno tem in popolnosti. Vse boš pomešala. Marsikaj boš naredila narobe. Ampak to je 100% prav.

Ko pomislim na moje stare starše, ki niso mogli kupovati na tone otroških Svetih pisem in otroških katekizmov ali pa pregledovati Amazona in forumov za mamice, da bi našli najboljša orodja za katoliško vzgojo, se mi zdi, da jim je bilo lažje, ker so zaupali svojemu instinktu. Takrat še ni bilo te potrebe po tekmovanju in tem, da bi doma imeli najlepše adventne izdelke s Pinteresta, pa so vendar uspeli čudežno vzgojiti katoliške otroke.

Kako malčke učiti v veri? Začni s tem, da ne misliš preveč na to in odprto živi svojo vero. Tvoji otroci bodo sledili zgledu, ki ga vidijo doma. Ni treba premlevati, katera svetopisemska zgodba je primerna otrokovi starosti. S svojim malčkom samo bodi katoličanka.

Ko je bil moj sin star štiri leta, sem se odločila, da bom vsak večer po večerji molila rožni venec. Moj sin se je v tem času na tleh dnevne sobe s svojimi avtomobilčki igral ob mojih nogah.Vsak večer sem prinesla te lesene jagode rožnega venca in jih pustila na mizi kot povabilo. Potem sem prišla samo do prve ali druge desetke in moj sin je že vprašal: »Kaj delaš? Zakaj? Povej mi o Mariji? Kaj je skrivnost? Ali te rožni venec naredi veselo?«

Včasih je vzel svoj rožni venček in molil z mano. Včasih je molil ne da bi kdaj pogledal svoje avtomobilčke, in včasih sploh ni odreagiral. Toda še vedno sem mu dajala zgled.

In on se je še vedno učil. Dejansko se je moj sin s tem, da je poslušal mene, naučil vse glavne molitve.

Naučil se je molitev pred jedjo in večernih molitev in sicer s ponavljanjem in vključevanjem slednjih v dnevno rutino.

Molite molitve, ki jih imate radi in pokažite to svojim otrokom. Pripovedujte jim svetopisemske zgodbe, ki jih imate radi in ta ljubezen jih bo prinesla tudi v življenje vaših otrok.

Tudi mene je skrbelo. Skrbelo me je, ko si nisem mogla privoščiti naročnine na otroško versko revijo. Skrbelo me je, da ne delam dovolj v primerjavi z mamami na popularnih blogih in forumih za katoliške starše. Počutila sem se kot nesrečna zguba, ko je na božično okrašeni mizi zagorel adventni venček.

In potem sem nekega dne zagledala svojega sina na kolenih v molitvi in spoznala, da se je, vsemu navkljub, vse dobro izšlo. Ne brez nepotrebnih skrbi, ne zaradi tega, ker bi vse naredila popolno, in če sem iskrena, tudi ne povsem po mojem zgledu.

Toliko je dejavnikov, ki so v igri pri oblikovanju otrokove vere – Bog, starši, cerkev in milosti zakramentov. Toda na koncu pogosto odkrijemo, da je najboljša lekcija vere to, da svojemu otroku pokažeš, da sam veruješ.

Več na: https://aleteia.org/2017/09/14/teaching-the-faith-the-old-fashioned-way-by-imperfect-example/