Mojca M. Štefanič, »Vsako življenje je sveto« (Vir: Družina)

Papež Frančišek je znova izrekel ostro kritiko splava in evtanazije. »Logiki odmetavanja in upadanju prebivalstva« bi morali nasprotovati s »kulturo življenja«, je spodbudil ob sklepu nedeljske opoldanske molitve angelovega češčenja v Vatikanu. Frančišek je pozval k molitvi za vse ženske, ki razmišljajo o splavu. Ne smejo se počutiti osamljene in zapuščene, je dejal papež. Enako velja za vse ljudi, ki so v zadnjem obdobju svojega življenja. Vsako življenje je sveto, je poudaril papež.

V nagovoru je navedel besede Matere Terezije: »Življenje je lepo, občuduj ga; življenje je življenje, brani ga!« in ob tem pozdravil člane katoliškega gibanja za življenje, ki so se udeležili opoldanske molitve na Trgu sv. Petra. V italijanski katoliški Cerkvi so namreč včeraj obhajali »Narodni dan za življenje«, letos pod geslom »Možje in žene za življenje po sledeh svete Matere Terezije iz Kalkute«. Mati Terezija (1910-1997), ki jo je Frančišek v lanskem septembru razglasil za svetnico, je veljala za eno najuglednejših zagovornic za zaščito življenje. Splav je označila kot »največjega uničevalca miru«.

Med molitvijo angelovega češčenja je papež spregovoril tudi o evangeliju, ko je Jezus svoje učence pozval, naj bodo sol zemlje in luč sveta. Kristjani vere, ki jim je darovana, ne smejo hraniti le zase, kot zasebno lastnino, je poudaril sveti oče. Imajo veliko odgovornost, da s svojo vero zasvetijo v svetu in jo »z dobrimi deli darujejo bližnjim«. Če bomo luč vere posredovali naprej, ne bo ugasnila, ampak bo, ravno nasprotno, vedno močnejša, je nadaljeval papež.

Podobno je s soljo: ta daje živilom okus in jih ščiti pred tem, da bi se pokvarila. Tako je tudi naloga kristjanov, da v družbi z vero in Kristusovo ljubeznijo življenju dajejo »okus« in ga obenem ščitijo pred »onesnažujočimi klicami sebičnosti, zavisti, preklinjanja«. »Te klice«, je pojasnil Frančišek, »uničujejo tkivo naših občestev, ki bi morali s svetlobo luči postati kraji sprejemanja, solidarnosti in sprave. Da bi to poslanstvo lahko opravljali, pa se moramo najprej sami osvoboditi kvarjenja pod vplivom posvetnosti.« Takšno očiščevanje se nikoli ne konča, »vedno znova ga moramo izvajati«, je dejal papež Frančišek.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T.S.)

Več na: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBvsako-zivljenje-je-sveto%C2%AB