V naši družini praznujemo …

 

Prva adventna nedelja

 

Uvod

Na praznik Jezusovega prihoda so se kristjani že od nekdaj skrbno pripravljali. V tem času cerkvenega leta se pri bogoslužju uporablja vijolična barva (mašnih plaščev, okrasitve…). Danes je zelo razširjena navada izdelave adventnega venčka, ki prihaja iz nemške navade, ko so vsak teden adventa obeležili s prižganimi svečami, ki jih je obdajal zeleni venček.

 

Današnja Božja beseda

Pojdite na hozana.si, kjer za vsako adventno nedeljo najdete besedila Božje besede.

 

Dejavnost, ki spodbuja izkušnjo vere

Z družino izdelajte adventni venček. Čeprav adventni venček lahko kupite (izdelanega iz keramike…) ga iz zimzelenih rastlin ali božjega drevca ter štirih sveč  zlahka izdelate tudi sami. Sveče naj bodo vijolične ali rozne. Nekatere družine v sredino venčka dajo belo svečo, ki simbolizira praznik božiča. Adventni venček postavite na vidno mesto, na primer na sredino družinske mize. Ob prižiganju svečk na adventnem venčku (če tega ne storite vsakodnevno pa vsaj ob sobotah zvečer), zmolite spodnjo molitev. Svečke lahko prižgete tudi pred večerjo in jih pustite med večerjo goreti.

Naj vaše priprave na božič spremlja izkušnja vere. Kot družina zapišite seznam »vašega družinskega božiča«, ki vključuje družinske dejavnosti, dogodke v župniji, stvari, ki jih v adventnem času želite kot družina opraviti za sorodnike, prijatelje, sosede in tiste v potrebi. Nato izberite tiste dejavnosti, ki se vam zdijo najbolj pomembne in jim sledite.

 

Spodbuda za pogovor z otroki

Današnji evangelij nam pravi, da bo Jezusov prihod za nas vse presenečenje, in da moramo ves čas biti čuječi. V adventnem času lahko vadimo čakanje na Jezusovo presenečenje.

Imaš rad presenečenja? Zakaj jih imaš rad oz. ti niso všeč?

 

Današnja molitev

Molitev ob adventnem venčku

Gospod, zbrali smo se okrog venčka, kroga edinosti in ljubezni.

Ko prižigamo prvo (drugo, tretjo ali zadnjo) svečko, te prosim pomagaj nam, da se bomo vedno zavedali, da si Ti Luč sveta. Sveti na našo temo in preženi naše strahove.

Ko se pripravljamo na praznovanje tvojega rojstva med nami, te prosimo, pokaži nam pot upanja. Gospod Jezus, to te prosimo.

 

Ko prižigamo svečko za

꙳ prvi teden: pot upanja

꙳ drugi teden: pot ljubezni

꙳ tretji teden: pot veselja

꙳ četrti teden: pot miru.