V naši družini praznujemo …

praznik Gospodovega razglašenja (6. januar)

 

Uvod

Današnji praznik že od nekdaj obhajamo 6. januarja, ko se spominjamo svetih treh kraljev, ki so po izročilu nosili imena Gašper, Miha in Boltežar. Sledili so zvezdi, ki jih je pripeljala do Deteta Jezusa.

 

Današnja Božja beseda

Pojdite na hozana.si, kjer najdete besedila Božje besede za praznik Gospodovega razglašenja.

 

Dejavnost, ki spodbuja izkušnjo vere

Na večer pred praznikom (5. januarja)  je tretji sveti večer, ko v družini med molitvijo pokadimo in blagoslovimo svoj dom.

V nekaterih župnijah poteka trikraljevska akcija ali koledovanje, ko v dneh med božičem in svetimi tremi kralji naše domove obiščejo koledniki, ki nam želijo blagoslova in nam podarijo nalepke z inicialkami svetih treh kraljev, ki jih pripravi Misijonska družba Slovenije. Tudi mi kraljem darujmo svoj dar in z njim preko slovenskih misijonarjev pomagajmo ljudem v stiski.

Če našega doma koledniki niso obiskali, na praznik svetih treh kraljev sami blagoslovimo dom:

Začnemo takole: Sveti trije kralji: Gašper, Miha, Boltežar, so sledili zvezdi, da bi našli Jezusa. Naj Kristus v tem letu blagoslovi nas, naše domove in naše poti.

Na vrata s kredo zapišemo 20 + G + M + B + 18 (zadnji dve številki letošnjega leta)

Molimo. O Bog, blagoslovi ta dom, vse ki tu živimo, vse, ki ga obiskujejo in vse, ki bodo stopili skozi ta vrata v tem letu. Naj z vsemi delimo tvojo ljubezen in mir. Amen.

 

Spodbuda za pogovor

Sveti trije kralji so sledili zvezdi in prišli do jaslic, v katerih so našli Jezusa, novorojenega kralja kot nebogljenega dojenčka. Katera znamenja pa nas vodijo k Njemu?

 

Današnja molitev

Gospod Jezus, pomagaj nam, da ti bomo sledili preko navdihov, dobrih misli, ki nam jih daje Sveti Duh. To te prosimo. Amen.