A. Windnagle, Trije obredi, ki nam pomagajo vstopiti v advent (Vir: Aleteia)

Advent je bil zame vedno najljubši čas leta – čakanje, pričakovanje, tema, ki hrepeni po luči. Toda, če nisem pozorna, še posebno kot mama, mi priprave na praznike prelahko zatemnijo svetost tega obdobja.

V prvih letih ojega zakona, se spominjam, da sem ob božiču začutila, da sem nekaj zgrešila – tako sem bila zaposlena z delom in zaposlena s tem, da sem življenje »delala«, da svojega srca nisem pripravila, le tedensko sem šla k maši in tu in tam zmolila.Po teh letih, ko sem ob božiču čutila duhovno pomanjkanje in ne veselje, sem postala odločena, da bom našla način, kako svoje srce v tem obdobju natrenirati in naučiti, da bo odprto in dovzetno za prihajajočega Kristusa – da bo advent res čas duhovne poti in priprave.

Beseda advent v latinščini pomeni »priti k«. Gremo v Betlehem, da bomo praznovali Kristusovo rojstvo prvega božiča, na najgloblji način ga tu in zdaj sprejemamo v naša srca in smo na poti, da ga pozdravimo ob koncu časov. Če bomo dopustili, bo advent lahko postal čas intenzivnega srečanja z Bogom, mi pa svoja srca pripravljamo, da bodo odprta za njegov prihod.

Eden izmed najboljših načinov, kako se pripravljam na to pot in izkušam ta globok čas priprave je vztrajna in redna dnevna molitev. Ta molitev je lahko preprosta ali globoka, temeljnjega pomena je dnevni živi stik z Bogom.

Obstajajo tri stvari, za katere sem odkrila, da mi pomagajo osredotočiti se v mojih molitvah, in ki jih je lahko uporabiti ves in vsak dan adventa. Preproste so, toda kadar jih opravljam z ljubeznijo, mi pomagajo srce odpreti milosti. Ko potem pride božič, je moje srce kraj sprejemljivosti in praznovanja, ne zmede, kako je čas adventa minil tako hitro.

  1. Začni vsak dan z molitvijo, z dejanjem zaupanja

Posvetilna molitev je preprosto oblika molitve, s katero se vsak dan izročite v Božje roke, in vse, kar ste zaupate njegovi skrbi. Lahko je to preprost izrek: »Tvoj sem in vse kar je moje, je tvoje.« V adventnem času se najraje posvetim Mariji z molitvijo O Gospa moja. Ob prvem Kristusovem prihodu je bila Marija tista, ki je nosila Jezusa v svojem telesu v Betlehem, tako da se je lahko Božja obljuba izpolnila. Ko molim posvetilno molitev k Mariji, čutim, da je to način, kako sebe zaupam Mariji in dopustim, da me v svojem srcu nese v Betlehem.

  1. Začnite z družinskim obredom

Moji otroci v adventnem času radi berejo Sveto pismo in všeč mi je, da jim lahko ob tem pripovedujem o zgodbi odrešenja. V naši družini naredimo Jesejevo drevo, vsak dan po večerji beremo Sveto pismo, otroci pa na drevo obesijo obesek. Všeč mi je, ker to lahko naredimo na preprost način ali si vzamemo več časa in ker omogoča prilagodljivost, ko otroci rastejo.

  1. Objemite tišino (in ne svojega telefona)

Nerada priznam, toda zvečer sem resno odvisna od svojega telefona. To je moj redki prosti čas, ko so otroci v postelji in je dan končan. Toda največja prednost adventa, ki sem jo kdaj izkusila je v tem, da se ob koncu dneva za kratek čas postim od telefona in ta čas posvetim molitvi. Advent ima določeno globoko tišino, ko pričakujemo, da bo prišlo veselje, in slednjo zaradi natrpanosti tega časa lahko zlahka zamudimo. Da bi uživala v tej tišini, izključim naprave in si vzamem čas za kratko molitev ob koncu dne. V tem času, si v zavest prikličem Božjo navzočnost in preprosto molim »Pridi v moje srce.« Po kaki minuti, skušam razmisliti o delih mojega srca, ki potrebujejo Kristusovo luč. Nato Boga prosim, naj odstrani ovire, ki me držijo proč od njegove ljubezni. Zadnjih nekaj minut preprosto rada posedim, srkam njegovo milost in molčim v njegovi prisotnosti.

Zame so bile te tri stvari lahke in so spremenile moj način priprave na božič. V določenih letih lahko naredim več, v drugih manj. Toda sadovi so enaki, zmožna sem se upočasniti in v upajoči tišini in čakati v upajoči tišini adventa.

Več na: http://forher.aleteia.org/articles/3-advent-rituals-embrace-season/