Angie Windnagle, Trije obredi, ki mi pomagajo upočasniti se in uživati v adventu (Vir: Aleteia)

Naj vam materialne priprave ne zasenčijo svetosti tega časa cerkvenega leta.

Advent je bil vedno moj najljubši čas v letu – čakanje, pričakovanje, tema, ki kliče po luči. Toda, če nisem pozorna, mi kot materi materialne priprave na praznike zlahka zasenčijo svetost tega časa cerkvenega leta.

V prvih letih po poroki, se spomnim, da sem se počutila, kot bi božič zamudila – tako sem bila zaposlena v službi in življenju nasploh, da sem se na božič pripravila zgolj s tedensko mašo in s kakšno molitvijo tu pa tam. Potem ko sem v teh letih ob božiču čutila duhovno umanjkanje namesto veselja, sem postala odločena, da bom našla način, kako svoje srce vaditi v tem, da se nauči biti odprto in dovzetno za Kristusov prihod – da bo advent res čas duhovne poti in priprave.

V latinščini beseda advent pomeni »priti«. Potujemo v Betlehem, da bi praznovali prvi prihod: Kristusovo rojstvo, pozdravljamo ga v svojih srcih in smo na poti k temu, da ga pozdravimo ob koncu časov. Če mu dopustimo in pripravimo svoja srca na njegov prihod v vseh teh vidikih, lahko advent postane tesno srečanje z Bogom.

Eden izmed najboljših načinov, kako sama lahko hodim po tej poti in izkušam to globoko obdobje priprave, je vztrajna vsakdanja molitev. Ta je lahko preprosta ali poglobljena, toda njen namen je živi vsakodnevni stik z Bogom.

V praksi to pomeni, da mi pri tem, da se zberem v molitvi, pomagajo tri stvari, ki jih je lahko uporabiti čisto vsak dan adventa.

Ti načini so preprosti, a kadar je v njih ljubezen, pomagajo mojemu srcu, da se odpira za milost. Ko pride božič, je moje srce kraj sprejemanja in praznovanja – in ne zmede, kako le, je advent šel tako hitro mimo.

  1. Vsako jutro začni z dejanjem zaupanja

Molitev izročitve je preprosta oblika molitve, v kateri svoj dan izročiš v Božje roke, in vse, kar si, zaupaš njegovi skrbi. To je lahko čisto preprosta molitev kot na primer izrek: »Tvoja sem in vse, kar imam, je tvoje!« V adventnem času se sama najraje izročam Mariji. Ob prvem Kristusovem prihodu, je bila Marija tista, ki je Jezusa v svojem telesu nosila v Betlehem, da se je izpolnila Božja obljuba. Ko se v molitvi izročam Mariji, čutim, da se zaupam Mariji, ki nas v svojem srcu vodi v Betlehem. Zelo rada vsako jutro molim tradicionalno molitev (O Gospa moja, op.p.), ki si je ni težko zapomniti.

  1. Začnite z družinskim večernim obredom

Moji otroci v adventnem času po večerji radi prebirajo Sveto pismo in meni je všeč, da tako spoznavajo dogodke zgodovine odrešenja. …

  1. Zagrabite tišino (in ne telefona)

Nerada priznam, a večji del večera sem resno navezana na svoj telefon. To je moj kratek prosti čas, ko so otroci v postelji in je dan končan. Toda največjih adventnih milosti sem deležna, kadar se za nekaj časa ob koncu dneva postim od svojega telefona in ta čas posvetim molitvi. Adventu je lastna neka tišina, ko pričakujemo veselje prihoda, ki ga hitro lahko zamudimo zaradi številnih opravkov v tem obdobju. Da bi uživala v tej tišini, ugasnem vse naprave in si vzamem pet minut za tiho molitev ob koncu dneva. V teh trenutkih si lahko preprosto prikličem v spomin Gospodovo navzočnost in molim: »Pridi v moje srce.« Po kakšni minuti skušam pomisliti na tiste dele mojega srca, ki potrebujejo Kristusovo luč. Nato prosim Boga, naj odstrani ovire, ki me ločujejo od njegove ljubezni. Zadnjih nekaj minut rada samo posedim, srkam njegovo milost in molčim v njegovi navzočnosti.

Te tri stvari so tako lahke in so spremenile mojo pripravo na božič. V kakšnem letu mi uspe več, včasih manj. A sadovi so enaki – upočasnim se in čakam v upajoči tišini adventa.

Več na: https://aleteia.org/2017/12/06/3-rituals-to-help-you-slow-down-and-enjoy-advent/