Philip Kosloski, Tako blagoslavljajte svoje otroke (Vir: Aleteia)

Gre za staro, vsakodnevno navado staršev.

Starši so »prejeli odgovornost in prednostno pravico, da evangelizirajo svoje otroke. Že od najzgodnejših let jih bodo uvajali v skrivnosti vere, saj so za svoje otroke njeni »prvi glasniki«. Že od najnežnejših let otroštva jih bodo vključevali v življenje Cerkve. Način življenja v družini more dajati hrano čustvenim razpoloženjem, ki bodo vse življenje ostala pristne predpostavke in opora žive vere« (Katekizem Katoliške Cerkve 2225).

To gotovo ni lahka naloga in včasih se zdi brezplodna. Včasih šele po letih izvemo, kakšen vpliv smo imeli na svoje otroke.

Eden izmed pomembnih načinov evangelizacije naših otrok je precej preprost in star. Imenuje se starševski blagoslov in nas vabi, da na svoje otroke kličemo Božjega blagoslova. Kot starši imamo posebno odgovornost in dolžnost, da svoje otroke zaupamo Bogu in naše molitve imajo nanje dvojni učinek. Bog nam jih je dal in naša dolžnost je, da jih vrnemo Bogu.

Primeri tega blagoslova so navzoči v vsej Stari zavezi. Eden izmed najbolj znanih primerov je Izakov blagoslov svojega sina Jakoba (prim. 1 Mz 27). V Stari zavezi najdete številne druge primere, ki jih mnogi uporabljajo pri blagoslavljanju svojih otrok.

Eden izmed teh, ki je pogost je iz Četrte Mojzesove knjige in se imenuje Aronov blagoslov: »Gospod naj te blagoslovi in te varuje. Gospod naj da sijati svoje obličje nad tabo in naj ti bo milostljiv. Gospod naj dvigne svoje obličje nadte in ti podeli mir‹« (4 Mz 6,24-26).

Drugi blagoslov najdete v Tobijevi knjigi, ko Tobit blagoslavlja svojega sina Tobija, preden gre od doma: »Bog na nebu naj vaju varno pripelje na cilj in vaju spet srečna in zdrava pripelje k meni nazaj. Njegov angel naj vaju varuje in spremlja, sin.« (Tob 5,17).

Preprost način blagoslova je tudi, če vzamete nekaj blagoslovljene vode (če jo imate) in svojega otroka na čelu zaznamujete z znamenjem križa (ali preprosto položite svojo roko nanj). Ko to delate lahko molite katero izmed zgornjih molitev ali pa preprosto rečete: »Naj te Bog blagoslovi v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha«.

Oblika molitve ni vklesana v kamen in starši lahko spontano molite, ko blagoslavljate svoje otroke. Pomemben del je, da nanje kličete Božji blagoslov in prepoznate moč, ki vam jo je Bog dal kot staršem.

Podeljevanje blagoslova je najbolj običajno pred odhodom v posteljo, pa tudi pred odhodom v šolo, na avtobus ali pred odhodom na potovanje. Dalo vam bo dodatno zaupanje, da je Bog z njimi, ko zapuščajo dom…

Več na: https://aleteia.org/2017/08/23/this-is-how-to-bless-your-children/