Izdelava mozaika blaženega Alojzija Grozdeta v cerkvi na Zaplazu

Prenos relikvij blaženega Alojzija Grozdeta

Reportaža o razglasitvi drinskih mučenk

Življenjepis papeža Janeza Pavla II.

Janez Pavel II.

Janez Pavel II., Očenaš

Življenje Janeza Pavla II. v mladosti

Posebna relikvija: Majica, ki jo je Janez Pavel II. nosil na dan atentata

Pričevanje Milade Kalezić

Mozaik upanja – delo pokojnega misijonarja Miha Drevenška v Zambiji

Pedro Opeka, dober prijatelj

Bo Baraga kmalu prištet med blažene

Bolnišnica Svete Družine v Nazaretu

Življenje je (misli Matere Terezije)

Jaz, bogoslovec

Umorjeni pakistanski minister mučenec?

Kostariški veleposlanik o ozdravitvi svojega sina

Chiara Luce Badano

Most

Pričevanje Gianne Jensen v avstralskem parlamentu

Slovenija za družino

Sveto in svet: Vloga laikov v Katoliški Cerkvi

Dvojni intervju (s. Metka in s. Romana)

Zakaj sem katoličan

Čakam te zunaj

Marijina hvalnica

Kaj je resnica

Naš prelepi svet

Svetopisemski maraton

Besni prerok

ABC odrešenja: Evangelizacija otrok

Gregor Čušin, Diagnoza: kristjan

 

Irena Sendlerowa

Prevod besedila: Irena Sendlerowa je bila poljska katoliška socialna delavka, ki je med nacistično okupacijo delala v Varšavi. Znana je postala kot angel varšavskega geta, saj je 2500 judovskih otrok rešila gotove smrti. V tistem času je delala na varšavskem oddelku za socialno skrbstvo, ki je upravljalo jušne kuhinje po vsem mestu. Neutrudno je pomagala judom in katolikom. Po ustanovitvi varšavskega geta je Sedlerowa sprejela otroke številnih družin, da bi jih rešila pred deportacijo v koncentracijska taborišča. Otroke je vozila v rešilnih avtomobilih, kot bi zboleli od tifusa. Skrila jih je v kante za smeti, zaboje za orodje, škatle za zaloge. Kasneje jih je skrila v samostane in v katoliške domove. Uredila je arhiv z resnično identiteto otrok, tako da bi se nekoč lahko združili s preživelimi člani svojih družin. Leta 1943 jo je gestapo zaprl v ječo in brutalno mučil. V celici je našla podobico Božjega usmiljenja z napisom Jezus vate zaupam, ki jo je obdržala do leta 1979, ko jo je kot darilo dala papežu Janez Pavlu II. Svojega poslanstva ni izdala in je bila obsojena na smrt, toda vojak jo je osvobodil po posredovanju poljskega odporniškega gibanja. Po koncu vojne je našla svoj arhiv. Večina družin otrok, ki jih je rešila, je umrla v koncentracijskih taboriščih, zato je številne otroke namestila v sirotišnice, nekateri pa so odšli v Palestino. Leta 1965 ji je jeruzalemska organizacija podelila naslov pravične med narodi. V zadnjih letih življenja je prejela številne zahvale otrok, ki jih je rešila in bila nekajkrat nominirana za Nobelovo nagrado za mir. Umrla je 12. maja 2008, v 98-letu starosti.

Agata Mroz

Prevod zvočnega posnetka:

Poljska odbojkarska zvezda Agata Mroz je umrla 4. junija 2008 v starosti 26 let, potem ko je odklonila presaditev kostnega mozga, da bi lahko rodila hčer. Pri 17-ih letih je Agata zbolela za levkemijo. Z boleznijo se je borila in bila ena najboljših športnic na Poljskem. Dvakrat je ekipo svoje države privedla k zmagi na evropskem prvenstvu v odbojki. Kasneje se je pridružila profesionalni španski odbojkarski ekipi, ki jo je prav tako vodila k zmagi. Njena bitka z levkemijo jo je prisilila k temu, da si je vzela sobotno leto, v katerem je prejela številne transfuzije krvi. Tisoči Poljakov so darovali svojo kri zanjo. Junija 2007 se je poročila z Jacekom Olszewskim. Bila je prešibka, da bi odšla na poročno potovanje, kljub temu je kmalu zatem zanosila. Nekaj tednov kasneje so zdravniki ugotovili, da je rak napredoval. Odločila se je odpovedati presaditev kostnega mozga do otrokovega rojstva, 4. aprila 2008. Za poljski dnevnik je izjavila, da svoje nosečnosti ni nikoli obžalovala. »Novica, da bom mati me je osrečila. Bila sem tako srečna, ker bom vedela, kaj pomeni biti mati in bom svojemu možu dala nekaj dobrega, del sebe.« Po rojstvu je prestala presaditev, med katero je prišlo do smrtonosne infekcije. Pogrebna maša je potekala v isti cerkvi, v kateri se je poročila in na isti dan, leto dni pozneje. Spominjajo se je zaradi njenega junaštva in odločitve, da se je zoperstavila bolezni. Nadškof, ki je vodil pogrebno sveto mašo, je dejal, da je Agata dala Poljski pričevanje ljubezni, materinstva, želje dati življenje in junaške ljubezni do nerojenega otroka.

Blaženi Pier Giorgio Frassati

Prevod zvočnega posnetka:

Pier Giorgio Frassati je bil rojen v Italiji, 6. aprila 1901. Bil je vzgojen v zelo bogati družini. Njegov oče je bil ustanovitelj in direktor časopisa La Stampa, ki je pogosto promoviral ideje, ki so bile usmerjene proti Katoliški Cerkvi. Njegova mati je bila predana slikarka. V času odraščanja je gojil globoko duhovno življenje in postal dejaven član Katoliške akcije, apostolata molitve, evharistične zveze in združenja univerzitetnih študentov. Odločil se je študirati mehanski inženiring, da bi bil bliže revnim delavcem, zato se je vpisal na politehnično univero v Torinu, kjer je ustanovil katoliški študentski klub. Živel je varčno in revnim dajal velik delež denarja, ki ga je prejel od staršev za osebne stroške. Bil je atlet, smučar in aplinist. Ko je dopolnil 24 let, so ugotovili, da ima neozdravljivo bolezen, zaradi katere je umrl komaj po tednu dni. Umrl je 4. julija 1925. Njegovega pogreba so se udeležili številni prijatelji in reveži. Pokopan je bil v torinski katedrali. Papež Janez Pavel II. je Piera Giorgia Frassatija poimenoval mož osmih blagrov. Za blaženega je bil razglašen leta 1990 kot vzor vere in dobrodelnosti, dveh močnih virov njegovega življenja. Bil je dejaven in prizadeven apostol v svoji družini, šoli in družbi, vesel, vnet in navdušen Kristusov apostol.

Jacques Fesch

Prevod zvočnega zapisa: Jacques Fesch je bil rojen v Franciji leta 1930. Znan je po umoru policista, po katerem je v ječi doživel tako radikalno spreobrnjenje, da je kardinal Jean Marie Lustigier leta 1993 začel s postopkom za njegovo beatifikacijo. Čeprav je bil rojen v katoliški družini, je pri 17-ih zapustil vero. Pri 21-ih se je poročil s Pierette, ki je bil z njim že noseča. Potem, ko je pustil službo v očetovi banki, je živel neurejeno življenje – zapustil je ženo in svojo hčer in imel otroka z neko drugo žensko – je sanjal o tem, da bi zapustil vse in šel preko Pacifika, toda njegovi starši mu niso hoteli dati denarja za potovanje. Leta 1954 je nameraval oropati izdelovalca zlatnikov. Alarm se je vključil in želel je pobegniti. Med begom je streljal na policista, ki ga je zasledoval in ga ubil. Francosko sodišče ga je leta 1957 obsodilo na smrt. Sprva je Jacques dajal vtis brezbižnosti in se posmehoval katoliški veri svojega odvetnika. Toda, po enem letu ječe, je doživel globoko spreobrnjenje in začel je rasti v predanosti Bogu. Pokesal se je svojih zločinov in pričel pisati duhovni dnevnik. Svojo kazen je sprejel z vedrino in se dan pred usmrtivijo spravil s svojo ženo. Njegov zadnji zapis v dnevniku se glasi: »Čez pet ur bom videl Jezusa«. Umrl je pod giljotino, 1. oktobra leta 1957.

Gianna Beretta Molla

Prevod zvočnega zapisa:

Sveta Gianna Beretta je bila rojena v Milanu, 4. oktobra 1922. Njeni starši so bili zelo verni in so jo učili, kako pomembno je imeti močno vero in kako pomembna je molitev. Gianna je blestela pri svojem študiju in veliko časa darovala kot prostovoljka Družbe svetega Vincencija Pavelskega in Katoliške akcije, ustanov, s katerima je sodelovala vse svoje življenje. Študirala je medicino in kirurgijo na medicinski fakulteti v Pavii in pediatrijo na milanski univerzi. Po diplomi, leta 1952, se je posvetila otrokom, njihovim materam, starejšim in revnim. Gianna je ljubila izkušanje Božjega stvarstva v smučanju in gorništvu. Po poroki s Pietrom Molla se je vneto posvečala svoji družini. Imela je tri otroke Piera Luigia, Mario Lino in Lauro. Ko je bila četrtič noseča, so zdravniki po močni bolečini ugotovili, da ima tumor na maternici. Pred operacijo je goreče molila, da bi Bog rešil otroka. Oba sta preživela operacijo in Gianna se je preostalih sedem mesecev nosečnosti posvečala družini, poklicu in molila, da se otrok ne bi rodil v bolečinah. Ko se je pripravljala na porod, je prosila: »Če se morate odločiti med menoj in otrokom, ne oklevajte, izberite otroka! Pri tem vztrajam. Rešite ga.« Njena hči Gianna Emanuela je bila rojena na veliko soboto, leta 1962. Deklica je preživela, toda njena mati je umrla teden dni pozneje, na velikonočno soboto. Stara je bila 39 let. Sveta Gianna Beretta Molla je bila beatificirana 24. aprila 1994 in kanonizirana 16. maja 2004.

Kaj je to?

Prevod zvočnega posnetka:

Kaj je to?

Vrabček.

Kaj je to?

Pravkar sem ti povedal oče, da je to vrabček.

Kaj je to?

Vrabec, oče, vrabec, v-r-a-b-e-c!

Kaj je to?

Zakaj to delaš? Tolikokrat sem ti že povedal, da je to vrabec. Zakaj tega ne razumeš? Kam greš?

Naglas beri!

Danes je moj najmlajši sin, ki je pred nekaj dnevi dopolnil tri leta, v parku sedel poleg mene, ko je pred naju priletel vrabček. Moj sin me je enaindvajsetkrat vprašal, kaj je to in jaz sem vsakič odgovoril, da je to … vrabček. Vsakokrat, ko mi je zastavil to vprašanje, sem ga objel, znova in znova. Nisem se razjezil, ampak sem svojega nedolžnega malega dečka imel preprosto rad.