Coleen Duggan, Štirje starševski nasveti, kako preživeti šolsko leto (Vir: Aleteia)

Zadnje tedne sem porabila ure za urejanje … šolskih potrebščin in knjig za mojih pet šoloobveznih otrok. Najmanj 556-krat sem sitnarila, naj končajo poletno branje, izbrala sem nove šolske torbe z barvnim potiskom, zvezke z nalepkami, mape in bloke z razdelki…

Pa tudi zvečer ležala v postelji zaskrbljena za prihodnost najinih otrok.

Skrbelo me je, ali sva se odločila za vpis najinih otrok v pravo šolo … Ko sem se utrudila zaradi skrbi glede tega, me je skrbelo, ali bodo otroci lepo sprejeli učitelje in njihove prijatelje, kako bodo preživeli šolsko leto.

Biti starš je težko.

Nekje sem prebrala, da je novo šolsko leto za starša primeren čas za nove odločitve – tako kot soočenje z nerealističnimi cilji, ki smo si jih zadali 1. januarja po tednih razvajanja. Ideja mi je bila všeč, saj nujna priprava na začetku novega šolskega leta sama vodi k starševskemu razmisleku.

Kaj sem v preteklem letu naredila dobro? Kje mi ni uspelo? Kako naj pomagam svojim otrokom, da bodo uspeli? Na katerih področjih bi jim morala pomagati, da se določenim stvarem izognejo.

Čeprav vem, da preveč skrbim, se včasih ne morem obvladati. Zato sem si pripravila štiri rešitve, kako prepustiti svojo skrb za to, da bi moji otroci čas šolanja preživeli bolje kot jaz.

  1. Bodite mirni ob odločitvi, ki ste jo sprejeli. Šele september je. Ne ugibaj na slepo in ne ocenjuj svojih odločitev glede šolanja otrok… Morda Bog res kliče vašo družino, da spremenite način šolanja, za katerega ste se odločili, toda za razločevanje pravilnosti te odločitve je prezgodaj v prvem tednu šole ali celo prvem mesecu šole.

Sama pogosto razmišljam o spremembi načina šolanja, še posebno, kadar imam slab dan, a v tistem trenutku ne razmišljam dovolj o pravilnosti te odločitve, ker je moja trenutna naloga jasna. Zagotovo bom o tem razmislila kasneje, a vedno v trenutkih, ko bom sposobna jasno razmišljati o dobrih in slabih straneh te odločitve. Do takrat bom vztrajala pri sprejeti odločitvi.

Ta pristop se uporablja, kadar razmišljate o dilemi, ali bi otroke šolali doma ali jih poslali v šolo.

Ali vaš otrok v prvih tednih ne mara učitelja?

Ali pa otroka, ki sedi poleg njega?

Vse je v redu, počakajte nekaj tednov. Vse skupaj se bo morda rešilo samo po sebi, in otrok bo vzljubil novo situacijo v šoli.

  1. Sodelujte z učitelji, in jim ne nasprotujte. Ko moj otrok prijoka domov zaradi dogodka v razredu, je zelo vabljivo, da bi kot mama medvedka šla v šolo nad učitelja. Vabljivo je misliti, da je učitelj dovolil obnašanje malopridneža, ki sedi nasproti mojemu dragocenemu potomstvu.

Morda pa to ni celotna slika?

Ko sem sodelovala z učitelji, se je izkazalo za koristno, da sem z vprašanji spodbujala dialog. Enako pomembno je poslušati učiteljevo mnenje namesto, da sama preprosto posredujem svoje mnenje.

Znova in znova moram spomniti samo sebe, da si ljudje, ki poučujejo moje otroke, želijo, da bi ti uspeli. Način, na katerega usmerjajo moje otroke, je morda drugačen kot moj, toda odrasli, ki ima neko odgovornost, ima običajno dobre namene.

  1. Spodbujajte odnose, ne razdore. Pred nekaj leti je moja hči, ki je obiskovala osnovno šolo, izrazila nezadovoljstvo z neko sošolko. Govorila sem z nekaterimi materami otrok iz razreda in ugotovila, da so se vse deklice počutile podobno – izključene iz skupine in nezaželene.

Zato sem pripravila zabavo s piškoti in povabila vse deklice. Popoldne so preživele ob obilici sladkornega obliva, ki ga je bilo najti na piškotih in po tleh.

Potem, ko so se srečale, se moja hčerka ni več pritoževala nad napetostmi med deklicami.

  1. Zaupaj svoje otroke in svoje odločitve glede njihovega šolanja Materi Mariji. Mati Marija je boljša mati kot jaz. Je bolj potrpežljiva, ljubeča in prijazna. Ve, kako zelo imam svoje otroke rada. Ko začnem dvomiti ali tako skrbeti za otroke, da me boli srce, jih zaupam Materi Mariji.

Več na: http://aleteia.org/2016/09/06/4-parenting-tips-to-survive-the-academic-year/