Štiri lekcije o odnosih, ki sem se jih naučila pri plesnem tečaju (Vir: Aleteia)

V zadnjem semestru fakultete, sem se odločila, da grem iz svoje cone udobja in se udeležim plesnega tečaja. Ples je bil vedno nekaj, kar sem rada opazovala, tako, da sem se prav veselila… pa tudi malce bala. Gotovo so številni ljudje manj samozavestni, ko je treba plesati v javnosti, toda sama sem ugotovila, da je ta skrb sovpadala z dejstvom, da sem človek, ki se spotika že s hojo po ravnih površinah. Nisem bila gotova, ali mi bo ta tečaj res prinesel veselje.

Toda nazadnje je bilo to, kar sem na tem tečaju prejela, veliko več kot zgolj zabava (čeprav je bilo tudi te v izobilju). V štirih mesecih plesnih vaj, sem se naučila preko dvajset različnih plesov… in presenetljivo veliko o tem, kako biti dober partner. Kajti, kot veste, sta za ples potrebna dva. Tako kot sem se naučila plesati, sem se naučila tudi, kako bolje komunicirati v romantičnem odnosu.

  1. Ne boj se pustiti moškemu, da vodi

Če so ženske pri našem plesnem tečaju začele voditi, je prišla naša učiteljica in nas potrepljala po hrbtu. Nežno nas je opomnila, da je naloga tistega, ki sledi, to, da zaupa, da si moški želi za žensko to, kar je najbolje in si, prav tako kot ona, želi dobro plesati. Redno nas je spodbujala, naj se ne bojimo pustiti mu, da vodi in veste, kaj se je zgodilo?

Ne bom lagala, tudi mene je učiteljica v prvih tednih kar nekajkrat potrepljala po hrbtu. To je bilo zame, ki sem voditeljski tip človeka, kar zahtevno. Počutiš se kot slepec in nekam ranljiv, ker ne veš, kaj se bo zgodilo. Toda tako pri plesu kot v naših odnosih z nekom, ki nam je pomemben, je dobro, če dopustimo, da moški nezavedno prevzame pobudo in uživa v plesu.

  1. Meje so nekaj dobrega

Plesi, ki smo se jih naučili, so imeli standardni korak in stil, kako naj bi jih izvedli. Dokler sem plesala v skladu z navodili, je bilo vse kot mora biti. Kajti oba partnerja sva vedela, kaj lahko pričakujeva od drugega; bilo je manj trkov in udarcev z nogo. Tako kot so pomembna pravila za ples, tudi meje v odnosu vplivajo na zdravje in cilj. Ne bojte se vzpostaviti fizične, mentalne in duhovne meje v svojem odnosu. Opazila sem, da je moj odnos z zaročencem veliko lažji, kadar oba poznava pričakovanja drug drugega in osebne meje.

  1. Ključna je komunikacija

Vsak ples, ki sva se ga naučila, je imel tri skupne točke: roko moškega na hrbtu ženske; roko ženske na ramenih moškega ter sklenjeni roki moškega in ženske v standardnem plesnem položaju.

Če med temi tremi točkami ne bi bilo povezanosti in napetosti, ženska ne bi mogla ugotoviti, kako jo moški pri plesu želi voditi. Kadar ni redne povezanosti v obliki komunikacije, tudi v odnosu lahko nastopi ista zmeda kot na plesišču.

  1. Nujna je potrpežljivost

Noben udeleženec tečaja ni bil profesionalni plesalec. S plesnim partnerjem sva se med pesmijo neštetokrat pričela smejati, ker nisva uspela najti pravega ritma. Tudi stopala so trpela: ne le zaradi samega plesa, ampak tudi pohojanja.

A bilo je v redu. Kajti potrpežljivost je nekaj, kar mora vsakdo prinesti s seboj na katerikoli tečaj. Tudi v odnosu potrebujemo to krepost. Nihče ne bo nikoli imel popolnega odnosa. A s potrpežljivostjo se lahko naučite, kako z veliko, veliko vaje, postati boljši v plesu odnosa…

Več na: http://forher.aleteia.org/articles/dance-class-lessons-romantic-relationships-couples-advice/