K. C., Rudar kandidat za tujejezičnega oskarja? (Vir: Družina)

Strokovna žirija v sestavi Boštjan Virc, producent in scenarist; Jure Teržan, kolorist; Matija Šturm, producent; Marina Gumzi, producentka; Jurij Gruden, režiser in scenarist; Nataša Rogelj, scenografinja; Miha Tozon, direktor fotografije; Matevž Jerman, publicist, kritik in urednik, se je odločila, da bo v igro za kandidata za tujejezičnega oskarja 2018 poslala film Rudar v režiji Hanne A. W. Slak in v produkciji Nukleus film, d. o. o.

Naloga: Razišči rov in napiši, da je prazen
Bosanski priseljenec Mehmedalija Alić, doma iz Srebrenice, že dolgo dela v zasavskem rudniku, ki je zdaj na prodaj. Uprava odpušča delavce in zapira neaktivne rove, Aliji pa zaupa nenavadno nalogo: raziskati mora rov, ki je zaprt že od konca druge svetovne vojne, in čimprej napisati poročilo, da v njem ni ničesar. Alija v zapuščenem rovu kmalu naleti na zid. Direktor rudnika mu da jasno vedeti, da pričakuje poročilo, da je rov prazen, toda Aliji ne dajo miru govorice okoliških prebivalcev, da so v rovu zakopane žrtve povojnih čistk. Odločen, da se bo ne glede na posledice dokopal do resnice, nadaljuje delo. Z zgodovinskimi demoni te dežele nima nobene osebne povezave, a nekoč, v nekem drugem peklenskem breznu nekdanje skupne domovine, je tudi sam izgubil svoje bližnje, in jih še do danes ni našel.

Resnična zgodba
Rudar je nastal po knjižni predlogi Nihče, avtobiografski zgodbi zasavskega rudarja Mehmedalije Alića. Gre torej za resnično in pretresljivo zgodbo preprostega človeka, ki je tvegal vse, da bi naredil to, kar je prav in tako razkril eno najsrhljivejših skrivnosti slovenske povojne zgodovine.

Tri vesne za Rudarja
Film odlikujejo odličen ritem, spretna dramaturgija, podprta z učinkovitostjo in razumljivostjo dialogov, občutena montaža in natančna ter učinkovita zvočna podoba. Sam filmski izraz prinaša jasnost z realističnim pristopom, ki film zaznamuje in s spretnim prepletom različnih ravni protagonistovega osebnega doživljanja gledalca ne pusti ravnodušnega. Scenografija je nepretenciozna, zelo korektna.

Na Festivalu slovenskega filma je Rudar prejel tri vesne: Vlado Gojun je bil nagrajen za najboljšo montažo, Leon Lučev za najboljšo glavno moško vlogo, Hanna A. W. Slak pa je dobila vesno za najboljšo režijo.

Glavni in stranski liki so izrisani jasno. Izvrstna, večplastna igra glavnega junaka Leona Lučeva, ki nas vodi globoko skozi Alijeva prepričanja in spoznanja, naredi lik Alije izjemno prepričljiv. Igra Alijeve žene, ki jo odigra Marina Redžepović, gledalca pritegne in prepriča brez velikih besed. Oba ustvarjata svet, s katerim se gledalec hitro poistoveti in vanj čustveno vživi, zaradi česar je filmski projekt umetniško prepričljiv.

V slovenskih kinih si ga bo mogoče ogledati od 28. septembra v distribuciji 2i Filma.

Več na: http://družina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/rudar-kandidat-za-tujejezicnega-oskarja