Radost ljubezni: Nova ustava za družino (Vir: Radio Ognjišče)

V Vatikanu so v petek, 8. aprila, predstavili dolgo pričakovano papeževo posinodalno apostolsko spodbudo o družini z naslovom Amoris letitia – radost ljubezni. Dokument, ki predstavlja sklep dveh sinod o družini, ima 264 strani in je razdeljen na devet poglavij. Prvo ponuja pojasnila za citate iz Svetega pisma, drugo opisuje različne razmere družin, tretje pa njihovo poslanstvo. Naslednji dve sta osrednji, namenjeni sta zakonski ljubezni in njeni rodovitnosti. Šesto poglavje govori o pastoralnih vidikih, sedmo o vzgoji otrok – ponuja tudi nekaj nasvetov za to, osmo, o katerem se bo verjetno največ razpravljalo, pa vsebuje smernice za vključevanje znova poročenih ločencih. Zadnje poglavje govori o zakonski in družinski duhovnosti. Spletni portal Vatican Insider je dokument označili za novo ustavo za družine.

Četrto in peto poglavje, ki govorita o zakonski ljubezni, bodo po besedah dunajskega nadškofa Christopha Schoenborna mnogi, morda tudi teologi in škofi, preskočili, in takoj prešli na žgoča vprašanja, a poudarja, da sta ti dve poglavji najbolj pomembni. »Poglavji spodbujata, da verjamemo v ljubezen, da zaupamo v njeno moč, da ljubezen v zakonu raste.« Iz vsake strani dokumenta se po njegovih besedah čuti veselje papeža, ko govori o ljubezni v družini.

»To ni besedilo za pristojne strokovnjake, za pastoralne delavce, ampak za vsakogar izmed nas, ki smo na različne načine del družine. Kdor bo bral predvsem osrednji del dokumenta in poglavje o vzgoji otrok, bo spoznal, da gre prav zanj, ki ga papež vodi za roko pri odkrivanju lepote naših družin, ki so nepopolne, krhke, vendar izredne, saj jim v vsakdanjem življenju pomaga Kristusova ljubezen,« je povedala Giusseppina De Simone Miano, ki je skupaj s soprogom predstavila svoj pogled na dokument, za katerega je zatrdila, da papež uporablja preprost jezik, ki bo razumljiv vsakomur.

Generalni tajnik škofovske sinode, kardinal Lorenzo Baldisseri, je pojasnil, da je naslov Amoris Letitia v popolni kontinuiteti z apostolsko spodbudo Evangelii Gaudium – od veselja Evangelija do radosti ljubezni v družini. Kljub temu, da papež jasno potrjuje nauk o zakonski zvezi in družini ter ga postavlja kot neodpovedljiv ideal, pa kardinal Baldisseri meni, da je ključ za branje dokumenta »logika pastoralnega usmiljenja.«

In tako smo pri žgočih vprašanjih. V zvezi z ranjenimi družinami posinodalna apostolska spodbuda vsebuje tri ključne besede: spremljanje, razločevanje, vključevanje. … Pojasnjuje, da ni mogoče dati splošen niz kanoničnih pravil, ki bi se nanašala na vse primere, ampak je primere treba presojati vsakega posebej.

Papež v dokumentu podarja, da nihče ne more biti večno obsojen, ker to ni logika evangelija. Pri tem izvzema tiste, ki se z grehom ponašajo, kakor, da je ta del krščanskega ideala. Pastirji morajo opraviti dobro razločevanje in vnovič poročene ločence v čimvečji možni meri vključiti v življenje Cerkve.

Ob koncu dodajmo še to, da je papež vsem škofom po svetu že poslal dokument z lastnoročno napisanim spremnim pismom. Vatikanski televizijski center pa je pripravil tudi kratek video, ki govori o tem, kako je dokument nastajal in kaj vsebuje.

Več na: http://radio.ognjisce.si/sl/177/aktualno/20377/