Patty Knap, Preprosti načini, kako lahko pomagamo ženskam, ki jih je nosečnost presenetila (Vir: Aleteia)

Tu je nekaj preprostih načinov, kako lahko pomagate mladim ženskam, ki jih je nosečnost presenetila – ki ne zahtevajo veliko časa ali denarja.

1. Darujte potrebne stvari za dojenčke ali mamice. Če teh stvari nimate, morda lahko to povabilo omenite mamicam, ki jih poznate. V poštev pridejo vsa ohranjena otroška oblačila, oblačila za nosečnice, kot tudi otroška košara, posteljica, otroški sedež, rjuhice za otroške posteljice, odejice, stekleničke, pohajački, otroške igrače in knjige o nosečnosti in dojenju. Poznate morda koga, ki ima otroško banjico? Če imajo preveč teh stvari, bodo veseli, če jih bodo lahko podarili.

2. Naredite nekaj reklame. Letaki v knjižnicah, trgovinah in drugod so v veliko pomoč, ko je potrebno razširiti novico o tem, da za ženske, ki jih je nosečnost presenetila, obstaja možnost pomoči. Sama pogosto pustim nekaj brošur o možnostih pomoči nosečnicam, kjerkoli sedim v čakalnici – pri zdravniku, zobozdravniku, veterinarju, frizerju. Morda oseba, ki bo brošuro vzela, ne potrebuje pomoči sama, a bo to možnost lahko čez mesec dni omenila svoji nečakinji ali prijateljici, ali kateri drugi ženski, ki jo v nosečnosti pesti stiska in potrebuje hitro, sočutno pomoč.

3. V župniji se pridružite prizadevanjem za življenje. Celo priložnostne majhne dejavnosti širijo sporočilo o svetosti vsakega življenja od spočetja do naravne smrti. Dobro je, da je v župniji tovrstna literatura na voljo ne le župljanom, ampak vsem, ki obiščejo cerkev ob poroki ali pogrebu. Koristna je tudi objava dogodkov za življenje, sporočil, novic, razlag in pojasnil v cerkvenih oznanilih. Spodbudo predstavlja tudi prodaja božičnih voščilnic, katerih izkupiček lahko namenimo organizacijam, ki se ukvarjajo s pomočjo mamicam, ki razmišljajo o splavu (Zavod Živim, Zavod Božji otroci), materinskemu domu ali mamicam v finančni stiski. Vključimo se lahko v molitveno pobudo 40 dni za življenje in v devetmesečno molitev za življenje otroka, katerega mati razmišlja tudi o splavu (gl. vseslovenska duhovna posvojitev nerojenih otrok).

Po:

http://aleteia.org/2016/12/04/4-easy-ways-to-help-women-with-unplanned-pregnancies/