Monika Anna Jałtuszewska, Pismo dolgo poročene žene bodoči nevesti (Vir: Aleteia)

Zapomni si, popolna poroka ti ne bo zagotovila dobrega zakona. In celo najbolj grozna poroka tvojega zakona ne more uničiti.

Pozdravljena. Si pred najpomembnejšimi dnevi svojega življenja. Stavim, da ti skozi glavo šviga veliko misli. Tvoj seznam opravil ima kaka dva bilijona vrstic. Razmišljaš o obleki, o dekoraciji, ali pa te skrbi vremenska napoved. Razmišljaš ali bi stric Henrik moral sedeti nasproti teti Sofiji ali raje nasproti svakinji bratranca po drugem stricu. Razumem te, tudi sama sem šla skozi vse to. Zato ti želim s pogledom nazaj povedati, kaj se mi zdi temeljnega pomena, da bo ta dan res najpomembnejši dan tvojega življenja.

Kaj je zakon?

Na večer svoje poroke se za trenutek ustavi in se vprašaj, kaj sploh je zakon? Je zakrament, vidno znamenje nevidne milosti. In Božja milost je obilna, ker je Bog zelo velikodušen. Zakrament zakona, ki si ga v Zahodni Cerkvi nevesta in ženin podelita drug drugemu, ni omejen na trenutek poroke, ampak je znamenje Kristusove navzočnosti med vama, v katerikoli situaciji, skozi vse vajino življenje.

Zakon je pot. Je lep, čeprav pogosto poln izzivov. Spomni se, da je na tej poti s teboj Bog. Zares. To sem zapisala, ker sem to milost velikokrat izkusila. V vsakdanjem življenju je lahko izgubiti zavest o izjemni moči tega zakramenta. Daje ti moč, da narediš stvari, ki so človeško nemogoče – odpustiš, služiš drug drugemu, premaguješ sebičnost, in najpomembneje, vsak dan ljubiš bolj. Bog nam želi vsak dan dati to milost. Si pripravljena nanjo?

Obred ali sprejem?

Poročni dan je za vse ženske nekaj posebnega. Je verjetno najpomembnejši dan tvojega življenja. Je dan, ki si ga sanjala od otroštva. Že kot deklica si se pretvarjala, da so bele zavese tvoja poročna obleka in si predstavljala, kako bo.

Toda poroka potegne za seboj tudi vrsto praktičnih priprav – od iskanja obleke in cele galaksije stvari, ki jih je treba opraviti pred praznovanjem in sprejemom. In nevarnost je, da te organizacijske priprave (še posebno tik pred poroko) tako poskrkajo tvojo pozornost, da boš pozabila, čemu je ta dan sploh namenjen.

Dan pred poroko in na sam veliki dan, boš tako zaposlena in boš imela toliko opravkov, da sploh ne boš opazila, kdaj bo minil. V teh dneh posvečamo veliko več pozornosti načrtovanju sprejema gostov kot pa pripravi na prejem zakramenta svetega zakona. Zato je tu nekaj namigov, ki naj ti pomagajo pri tem najpomembnejšem delu velikega dne.

Pusti skrbi in prepusti Bogu

Naj poročni dan ne zasenči tega, kar je najpomembneje – duhovne priprave. Naredi vse, kar moreš za to, da boš pred tem tem imela nekaj možnosti za tišino. Ohranjaj distanco do stvari na katere nimaš vpliva. Namesto, da te skrbi vreme, skušaj najprej vse organizirati hitro, nato pa se upočasni. Če je mogoče, pojdi za nekaj dni na duhovno obnovo, morda celo tik pred poroko in predaj preostale organizacijske stvari zaupni osebi. Če tega ne moreš, si rezerviraj čas za molitev in svoje predporočne skrbi zaupaj Bogu.

Glej daleč

Ne pozabi, da je najpomembnejši trenutek dneva obljuba, ki jo boš dala v cerkvi pred Bogom, družino in prijatelji, ne poročni sprejem. Ta pogled ti bo omogočil nekaj distance od manj pomembnih tem, kot so izbira poročne torte, ki kljub vsemu vzame veliko časa. Zapomni si, popolna poroka ti ne bo zagotovila dobrega zakona. In celo najbolj grozna poroka tvojega zakona ne more uničiti. Zakrament bo prav tako veljaven, če v poročni dvorani zmanjka elektrike ali če junija pada sneg ali če se en stric stepe z drugim stricem.

Nič ni narobe s pričakovanjem popolne poroke. Toda imej pred seboj pravi pogled. Vprašaj se: »Kaj zame pomeni, da je zakon moja pot svetosti?« In ali nanj odgovarjaš s čistim srcem in zaupanjem v Božji načrt?

Več na: https://aleteia.org/2017/05/29/letter-from-a-longtime-wife-to-a-bride-to-be/