Mojca M. Štefanič, Papežev program v velikem tednu (Vir: Družina)

Vrhunci velikega tedna in velikonočnih praznikov s papežem Frančiškom so tudi v letošnjem letu tradicionalni križev pot v rimskem Koloseju, velikonočna vigilija v baziliki sv. Petra ter slovesno bogoslužje in blagoslov »mestu in svetu« na veliko noč, ki ga bodo prenašale televizijske postaje po vsem svetu. Na cvetno nedeljo je sveti oče kot običajno ob 10. uri obhajal bogoslužje na Trgu sv. Petra, kjer je blagoslovil zelenje, ki so ga s seboj prinesli romarji.

Veliki teden se je začel na cvetno soboto z molitvenim bdenjem na predvečer »malega SDM« v baziliki sv. Marije Velike v Rimu. Nato so mladi kristjani iz Latinske Amerike iz rok poljske mladine prejeli križ svetovnega dneva mladih, saj na letošnjo cvetno nedeljo ta dan obhajamo na škofijski ravni.

Naslednji dogodek s papežem je krizmena maša na veliki četrtek, ko bo sveti oče v baziliki sv. Petra blagoslovil krizmena olja. Ob tej priložnosti bo Frančišek tradicionalno pripravil nagovor o poslanstvu duhovnikov. Slovesno bogoslužje v spomin na Jezusovo zadnjo večerjo in obredno umivanje nog bo papež opravil v zaporu Paliano, kjer kazen preživljajo nekdanji člani mafije.

Uvod v obhajanje velikega petka so obredi v Petrovi baziliki, zvečer pa se ob 21. uri in 15 minut začne tradicionalni križev pot v rimskem Koloseju. Letos je besedila za to priložnost pripravila francoska teologinja in Ratzingerjeva nagrajenka, 70-letna Anne-Marie Pelletier. Obred v spomin na Jezusovo trpljenje in smrt v antičnem amfiteatru sodi med vrhunce velikonočnih slovesnosti v Rimu in priprava besedil za meditacijo za avtorje pomeni veliko čast.

Pelletierjeva predava biblicistiko in svetopisemsko hermenevtiko na Institut Européen des Sciences des Religions (IESR) v francoski prestolnici. Je avtorica številnih knjig in prispevkov v strokovnih revijah, med drugim tudi o vlogi ženske v krščanstvu in Cerkvi. Leta 2014 je kot prva ženska prejela nagrado vatikanske ustanove Josepha Ratingerja – Benedikta XVI. Junija lani je na povabilo rimske Kongregacije za nauk vere sodelovala pri strokovni razpravi o vlogi ženske v katoliški Cerkvi.

Po velikem petku papeža čakajo velikonočne slovesnosti. Velikonočna vigilija se začne ob 20. uri in 30 minut v baziliki sv. Petra, bogoslužje z blagoslovom »mestu in svetu« pa na veliko noč ob 10. uri na trgu pred baziliko.

Vir: Kathpress

Foto: splet / RV

Več na: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papezev-program-v-velikem-tednu