s. Brigita Zelič, Papež Frančišek pozval k molitvi za spreobrnjenje mafijcev (Vir: Radio Ognjišče)

Na nebu Cerkve je zablestela nova zvezda mučenca za vero. Čast oltarja je dosegel italijanski duhovnik Giuseppe Puglisi, ki je leta 1993 v Palermu pod streli mafije prelil svojo kri za dobro vzgoje otrok in mladih z ulic. Don Pino, kot so ga klicali, je svojemu ubijalcu z nasmehom na ustnicah dejal: “To sem pričakoval.” Ta nasmeh je povabilo k dokončni vrnitvi k Bogu, k čemur je spodbudil tudi papež Frančišek.

Sveti oče je Pina Puglisija, ki je bil na Siciliji prištet k blaženim, označil za vzornega duhovnika, ki se je posebej posvečal mladinski pastorali. Mlade je z evangeljsko vzgojo osvobajal iz mreže mafije. Ta je Puglisija hotela premagati, a je v resnici z Vstalim Kristusom zmagal on. Sveti oče je nato z besedami, ki so mu privrele prav iz srca, spomnil na trpljenje tolikih moških, žensk in tudi otrok, ki jih tudi dandanes izkoriščajo raznovrstne mafije ter pozval k molitvi za spreobrnjenje mafijcev in to prošnjo celo dvakrat izrekel.

Sicer pa je papež Frančišek glavnino svojega opoldanskega nagovora namenil kratkemu a prisrčnemu poglabljanju v skrivnost Svete Trojice, katere praznik danes obhajamo. Spomnil je, da Bog ni nekaj nedorečenega in abstraktnega, temveč ima ime, to je “Bog, ki je ljubezen”. Ne gre za sentimentalno, čustveno ljubezen, temveč za ljubezen Očeta, ki je izvir vsakega življenja, za ljubezen Sina, ki na križu umre in vstane od mrtvih, za ljubezen Svetega Duha, ki prenavlja človeka in svet.

Misliti na Boga, ki je ljubezen, nam tako dobro dene, je dejal v nadaljevanju. Sveta Trojica namreč ni plod človeškega umovanja, temveč je obličje Boga, kakor se je sam razodeval že v zgodovini izraelskega ljudstva in zlasti v Jezusu iz Nazareta. Jezus je Sin, ki nam je odkril usmiljenega Očeta in je prinesel na svet njegov “ogenj” Svetega Duha, ki nas vodi in nam navdihuje dobre zamisli.

Danes torej slavimo Boga zaradi njega samega, “zaradi njegove velike slave”, kakor pravi bogoslužna pesem. Slavimo ga in se mu zahvaljujemo, ker je Ljubezen in ker nas kliče v objem svojega občestva, ki je večno življenje.

Ob koncu opoldanskega nagovora je papež Frančišek povabil, naj svojo molitev položimo v roke Device Marije. Ona je najponižnejša med vsemi bitji in je po Kristusovi zaslugi že dosegla cilj zemeljskega romanja, slavo Svete Trojice. Zato Marija naša Mati blesti kot znamenje gotovega upanja, je Mati upanja, Mati tolažbe in nas spremlja na naši poti.

Več na: http://radio.ognjisce.si/sl/142/svet/10804/