Papež Frančišek o skušnjavi, spreobrnjenju in o dobri novici (Vir: Radio Vatikan)

»Dragi bratje in sestre, dober dan! Na to prvo postno nedeljo evangelij prikliče tematiko o skušnjavi, spreobrnjenju in o dobri novici. Tri tematike: skušnjava, spreobrnjenje in dobra novica«. S temi besedami je papež Frančišek začel opoldanski nagovor z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra.

Skušnjava

Evangelist Marko piše: »Duh je odvedel Jezusa v puščavo. V puščavi je ostal štirideset dni in Satan ga je skušal« (Mr 1,12-13). Jezus gre v puščavo, da bi se pripravil na svoje poslanstvo na svetu. Ne potrebuje spreobrnjenja, vendar pa kot človek mora iti skozi to preizkušnjo, bodisi zase, da bi bil pokoren Očetovi volji, bodisi za nas, da bi nam dal milost za premagovanje skušnjav. Ta priprava je namreč boj proti duhu zla, proti Hudiču. Tudi za nas je postni čas, čas duhovne »borbenosti«, saj smo poklicani soočiti se s Hudičem z molitvijo, da bomo sposobni z Božjo pomočjo premagati ga v našem vsakdanjem življenju. Zlo je žal na delu tako v našem bivanju kot okoli nas tam, kjer se pokaže nasilje, zavračanje drugega, zaprtost, vojne, nepravičnosti. Vse to je Hudičevo delo.

Spreobrnjenje

Takoj po skušnjavah v puščavi je začel Jezus oznanjati evangelij, torej dobro novico, druga beseda, ki pa od človeka zahteva spreobrnjenje, tretja beseda, in vero. Takole naznanja: »Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo«, in zatem opominja: »Spreobrnite se in verujte evangeliju!« (v. 15), verujte torej dobri novici, da je Božje kraljestvo blizu. V svojem življenju vedno potrebujemo spreobrnjenje, vse dni in Cerkev nas napotuje, da molimo za to. Ker dejansko nismo nikoli dovolj dobro usmerjeni proti Bogu, moramo zato nenehno usmerjati svoj razum ter svoje srce k Njemu. Da pa lahko to storimo, je potrebno zavrniti vse tisto, kar nas spelje s poti, torej lažne vrednote, ki nas prevarajo tako, da na sleparski način pritegnejo našo sebičnost. Nasprotno pa moramo zaupati Gospodu, njegovi dobroti ter njegovemu načrtu ljubezni za vsakega od nas. Postni čas je čas pokore, pa vendar ni žalosten! Na to moramo biti pozorni, ni žalosten čas, ni čas žalovanja. Je namreč veselo in resno prizadevanje, da slečemo svojo sebičnost, svojega starega človeka in se prenovimo z močjo milosti svojega krsta.

Dobra novica

Samo Bog nam lahko podari resnično srečo, zato je nekoristno zapravljati svoj čas za njeno iskanje drugje, v bogastvu, v užitkih, v oblasti, v karieri… Božje kraljestvo je namreč uresničitev naših najglobljih in najpristnejših hrepenenj, saj je istočasno zveličanje človeka in slava Boga. Na to prvo postno nedeljo smo torej povabljeni pozorno prisluhniti in sprejeti Jezusov poziv, da se spreobrnemo in verujemo evangeliju. Spodbujeni smo začeti s prizadevanjem na poti proti veliki noči, da bomo vedno bolj sprejemali milost Boga, ki hoče spremeniti svet v kraljestvo pravičnosti, miru in bratstva.

Naj nam Sveta Marija pomaga živeti ta postni čas v zvestobi Božji Besedi in v nenehni molitvi, kakor je to v puščavi storil Jezus. Ni nemogoče! Gre za to, da preživljamo dneve v goreči želji po sprejemanju ljubezni, ki prihaja od Boga in hoče preoblikovati naše življenje in ves svet.

Po molitvi in blagoslovu

»Dragi bratje in sestre, čez en mesec, od 19. do 24. marca, bo prišlo v Rim okoli 300 mladih z vsega sveta na pripravljalno srečanje za oktobrsko sinodo. Močno pa si želim, da bi bili vsi mladi protagonisti te priprave. Zato se je bodo lahko udeležili preko on line, kjer so  jezikovne skupine, ki jih vodijo mladi moderatorji. Prispevek teh »skupin na spletu« bo pridružen tistemu na srečanju v Rimu. Dragi mladi, informacije lahko najdete na spletni strani Tajništva škofovske sinode. Zahvaljujem se vam za vaš prispevek za skupno pot.«

»Na začetku postnega časa, ki je, kot sem rekel, čas spreobrnjenja in boj proti zlu, hočem še posebej pozdraviti zaprte osebe: »Dragi bratje in sestre, ki ste v zaporu. Vsakega od vas opogumljam, naj živi obdobje postnega časa kot priložnost za spravo in prenovo svojega življenja pod usmiljenim Gospodovim pogledom.«

»Vse vas prosim, da se spomnite v molitvi tako mene kot sodelavce v rimski kuriji, saj bomo nocoj začeli teden duhovnih vaj.«

Več na: http://sl.radiovaticana.va/news/2018/02/18/papež_frančišek_o_skušnjavi,_spreobrnjenju_in_o_dobri_novici/1363704