Skladno z Zakonikom cerkvenega prava (kann. 455, § 1–2; 381; 391, § 1 ZCP) in Direktorijem za pastoralno službo škofov Apostolorum successores (čl. 31 in 64) so slovenski škofje na 120. redni seji SŠK, ki je potekala 5. oktobra 2020 v Laškem, sprejeli Navodila škofom, duhovnikom, redovnicam in redovnikom v primeru okužbe s SARS-CoV-2 (COVID-19). Navodila začnejo veljati v četrtek, 8. oktobra 2020.

Duhovnike vabimo, da dosledno upoštevajo Navodila slovenskih škofov za preprečevanje širjenja COVID-19, priporočila NIJZ in drugih civilnih ustanov, saj gre za resno stanje, v katerem se nahajamo vsi – tako država kot verniki. Trajanje epidemije je odvisno od ravnanja vsakega posameznika. Duhovniki, redovniki in redovnice imate pri tem ključno in nenadomestljivo vlogo. Vsi si na telefone namestite aplikacijo #Ostanizdrav.

Če sumite, da ste se okužili z novim koronavirusom SARS-CoV-2, pokličite osebnega zdravnika. Sporočite mu svoje zdravstveno stanje in simptome ter sledite njegovim navodilom. Takoj omejite stike z verniki in ostalimi člani vašega gospodinjstva.

Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, v primeru potrjene okužbe s SARS-CoV-2 upoštevajte naslednja navodila:

  1. Dokler ne okrevate, ostanite doma. Večino časa preživite v svoji sobi, izolirani od ostalih članov vaše skupnosti.
  2. Škofje, duhovniki, redovnice ali redovniki v primeru potrjene okužbe takoj preložite vse sestanke in druge delovne obveznosti.
  3. Redno prezračujte prostore (od pet do deset minut, večkrat na dan), v katerih se zadržujete.
  4. Upoštevajte pravilno higieno kašlja, skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte, uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače.
  5. Vse površine naj bodo redno očiščene in ustrezno razkužene.
  6. Okuženi in oboleli duhovniki (tudi tisti, ki ste v karanteni) v svoji pastoralni skrbi za župnijo:
  • o svojem stanju obvestite svojega dekana in generalnega vikarja oziroma ordinarija ali hišnega predstojnika;
  • se s predstojnikom dogovorite, kako boste sami oskrbljeni (pomoč in strežba ter bolniški stalež, primerno obvestilo župljanom);
  • se dogovorite o odgovornosti za župnijo v primeru odsotnosti ali hospitalizacije; na koga se župljani v tem času lahko obrnejo glede podeljevanja zakramentov, pogrebov, kateheze idr.
  1. V primeru, da zboli škof ordinarij, škofijo v tem času upravlja generalni vikar (prim. kann. 391 § 2; 475 § 1 in sl. ZCP) in o tem obvesti predsednika SŠK in apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji.

O svojem zdravstvenem stanju redno obveščajte svojega ordinarija, predstojnika oziroma predstojnico.

 

Msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK

Msgr. Alojzij Cvikl, mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK

Msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof

Msgr. dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof

Msgr. Andrej Glavan, novomeški škof

Gospod Rok Metličar, škofijski upravitelj Škofije Celje

 


 

Vir: Katoliška Cerkev

Foto: gov.si

Obj.: M. B.