Katrina Fernandez, Naj svojega 16-letnika silim k maši? (Vir: Aleteia)

Še noben starš ni dejal, da bodo otroci, če jih silimo, naj hodijo v šolo, zasovražili učenje.

Draga Katrina,

najin 16-letni sin noče z družino hoditi k maši in pravi, da je dovolj star, da se sam odloči, ali bo šel. Strah me je siliti ga, naj gre, ker ne želim, da bi zasovražil Cerkev, a mi je hudo, ker noče več hoditi k maši. Naj ga pustim ali vztrajam?

Julija

 

Draga Julija,

nikogar ne moreš prisiliti, da bo imel nekaj rad, lahko pa ga prisiliš, da nekaj naredi, še posebno, če je ta oseba tvoj otrok, ki živi pod tvojo streho. Če bi tvoj 16-letni sin danes prišel domov in dejal, da bo pustil šolo, ker je dovolj star, da se sam odloča, bi omahovala v svoji odločitvi?

Ne? Zakaj? Ker veš, kako pomembna je izobrazba, kajne?

Otroci ne marajo šole, domačih nalog, gospodinjskuh opravil ali celo zelenjave, pa jih silimo, naj hodijo v šolo, delajo domače naloge, pospravljajo svoje sobe in pojedo zelenjavo. Zdrava hrana vpliva na zdravo telo in izobrazba na jasno misel. Cerkev podobno hrani dušo.

Če je naša starševska dolžnost, da skrbimo za to, da ne zanemarjamo njihovega duhovnega napredka, je skrb za vero gotovo pomembnejša kot skrb za to, da jedo zelenjavo, da imajo čisto sobo in da, celo dobre ocene.

Zato staršem, ki me sprašujejo, ali naj zahtevajo, da njihov otrok hodi k maši, odgovorim: »Da, absolutno.«Slišala sem že za argument, da bodo otroci, če jih silimo k maši, kot odrasli to sovražili, pa vendar na drugih področjih življenja ne oklevamo pri uporabi iste logike. Še noben starš ni dejal, da bodo otroci, če jih silimo, naj hodijo v šolo, zasovražili učenje.

Mislim, da je razlika, če otroci vedo, zakaj jih silimo jesti zelenjavo in k temu, da se učijo – dobro vedo, da je to v njihovo dobro. Kaj kot starši delamo za to, da bi naši otroci vedeli, da je tudi to, da hodijo k maši, v njihovo dobro?

Ali jim znamo vcepiti to, da mašo cenijo? Ali vidijo nas, svoje starše, da dnevno molimo in imamo mašo za svojo prioriteto? Ali pa nas opazujejo ko se v nedeljo godrnjajoče motamo iz postelje z željo, da bi še lahko spali? Ali naši otroci vedo, da ne iti k maši pomeni smrtni greh in kakšne so posledice greha?

Pogovorite se s svojim sinom in ga vprašajte, zakaj noče k maši. Če trdi, da je dovolj star, da se sam odloči, je tudi dovolj star, da artikulira razloge za svojo odločitev.

Mu je maša dolgočasna? Potem morda ne razume svetopisemskega sporočila in simbolov pri maši. Ali pa pri sveti maši, ki jo obiskujete, ni bogatega izročila Cerkve… Mladi ljudje to hitro začutijo in pretirana vnema za to, da bi naredili maše privlačne za mlade, ji h odvrača.

Morda ima vprašanja o veri in Bogu, celo dvome, katere ga je sram priznati. Predlagajte, da se pogovori z duhovnikom ali duhovnim voditeljem.

Kakršnikoli že so njegovi razlogi, ga pozorno poslušajte in skušajte rešiti težavo. V vmesnem času pa je pomembno, da še vedno hodi k maši. Zagotovite mu, da boste njegove pomisleke vzeli resno in mu pomagali, da jih premaga, obenem pa zahtevajte, da on vam zaupa, da mu kot mama želite to, kar je zanj najboljše.

Več na: https://aleteia.org/2017/08/17/should-i-force-my-16-year-old-to-go-to-mass/