Nadškof Zore predsednik SŠK (Vir: Katoliška Cerkev)

V ponedeljek, 13. marca 2017, so člani Slovenske škofovske konference (SŠK) na 99. redni seji, ki je potekala v Kopru, ob navzočnosti apostolskega nuncija v RS msgr. Juliusza Janusza izvolili novega predsednika in podpredsednika SŠK. Novi predsednik je postal ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, podpredsednik pa mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Nadškof Zore je 7. predsednik SŠK in bo nastopil službo 26. marca 2017 za dobo petih let.

Škofje so se dosedanjemu predsedniku SŠK in novomeškemu škofu msgr. Andreju Glavanu zahvalili za požrtvovalno, zvesto in nesebično služenje Cerkvi na Slovenskem.

Škofovska konferenca je zbor škofov Katoliške Cerkve določenega naroda ali ozemlja, v okviru katerega škofje opravljajo svoje poslanstvo v obliki pastoralne, bogoslužne, katehetske in drugih dejavnosti. Slovenska škofovska konferenca (SŠK) predstavlja najvišjo ustanovo Katoliške Cerkve Republiki Sloveniji. Njeno ozemlje sovpada z državnimi mejami. Po statutu so člani SŠK vsi krajevni in pomožni škofje, ki jim je v okviru lastne škofije zaupano posebno poslanstvo.

dr. Tadej Strehovec,
generalni tajnik SŠK

Več na: http://katoliska-cerkev.si/nadskof-zore-predsednik-ssk

Misel tedna: 2022-07-15

20. 07. 2022|Komentarji so izklopljeni za Misel tedna: 2022-07-15

Za zdaj se še nismo uspeli privzeti krožni način proizvodnje, ki bi zagotavljal vire za vse in za prihodnje rodove in ki zahteva kar največje omejevanje uporabe neobnovljivih virov, umiritev porabe, povečanje izkoristka, ponovno uporabo

Misel tedna: 2022-06-20

20. 06. 2022|Komentarji so izklopljeni za Misel tedna: 2022-06-20

Težko je priznati, da nam je delovanje naravnih ekosistemov za zgled: rastline sintetizirajo hranilne snovi, ki hranijo rastlinojedce; ti hranijo mesojedce, ki prispevajo velike količine organskih odpadkov, ti pa omogočajo rast novim generacijam rastlin.(papež

Misel tedna: 2021-11-29

29. 11. 2021|Komentarji so izklopljeni za Misel tedna: 2021-11-29

Čeprav je sprememba del dinamike zapletenih sistemov, je dandanes hitrost, ki jo vsiljujejo človekovemu delovanju, v nasprotju z naravno počasnostjo biološkega razvoja.(papež Frančišek, LS 18)